Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Σήμερα στην Κρήτη....αύριο στη Νάξο...


Μιλάμε φυσικά για την σύλληψη των 14 πολιτών
από τα Παλαιά Ρούματα Χανίων Κρήτης. Oι πολίτες, κάτοικοι της περιοχής, συνελήφθησαν, γιατί φαίνεται να προσπάθησαν να παρεμποδίσουν εκσκαφείς από το να εκχερσώσουν προστατευόμενη (κατά την δασική νομοθεσία) φερόμενη δημόσια δασική έκταση ,χαρακτηρισμένη βάσει απόφασης της Περιφερείας Κρήτης στην κορυφογραμμή Αποπηγάδι Χανίων. Οι κάτοικοι από την άλλη, υποστηρίζουν ότι η γη είναι ιδιωτική και ότι καταπατάται από την εταιρεία "Αιολική Μουσούρων" (στην Κρήτη όπως και στην Εύβοια υφίσταται ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς)! Εν συνεχεία τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 330 του ποινικού κώδικα για παράνομη βία. Τελικά οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά οι εργασίες εκχέρσωσης προχώρησαν κανονικά.... Δείτε το βίντεο:





Διαβάστε λεπτομερές ρεπορτάζ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.




Το ζήτημα λοιπόν, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι "δήθεν" αποζημιώσεις που κατά καιρούς τάζουν οι εταιρείες εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων.



Έχουμε λοιπόν αμφισβητούμενες περιοχές και:
  • Από τη μία είναι η εταιρεία, που επικαλείται ότι "όλα έχουν γίνει νόμιμα" και πως η γη της παραχωρήθηκε νόμιμα από το Δημόσιο (Περιφέρεια Κρήτης). Μάλιστα ο νομικός της σύμβουλος, με βάση πάντα το ρεπορτάζ, φαίνεται να ισχυρίζεται πως η εταιρεία αποζημίωνε κατοίκους για εκτάσεις γης χωρίς να ελέγχει αν πράγματι οι κάτοικοι είχαν αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησίας αυτής της γης (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας, νομή) !!!! (Τέτοια γενναιοδωρία από εταιρεία πρώτη φορά βλέπουμε...)
  • Από την άλλη έχουμε τους κατοίκους και τους Δημάρχους των γύρω περιοχών να μιλούν σαφώς για καταπάτηση και να υπονοούν, ότι η "νομιμότητα" την οποία επικαλείται η εταιρεία, δεν ισχύει και είναι αποτέλεσμα λανθασμένων και παράνομων ενεργειών διαφόρων υπηρεσιών και της προηγούμενης ηγεσίας της Περιφέρειας Κρήτης !!!!! Δείτε τι είπε συγκεκριμένα ο κ.Δασκαλάκης, δήμαρχος Καντάνου:
“Έχουμε αντιρρήσεις για υπηρεσίες, κατά πόσον κάνανε σωστά τη δουλειά τους ή όχι. Περιμένουμε από τον γ.γ. να μας πει αν οι πράξεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από την προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας είναι νόμιμες”.

Το ποιος έχει δίκιο από τους δύο θα φανεί (αν φανεί) αρκετό καιρό αργότερα και από ό,τι φαίνεται, μέχρι να αποδειχθεί κάτι τέτοιο οι εργασίες της εταιρείας θα έχουν ολοκληρωθεί (όπως έγινε και στο Αιολικό Πάρκο Κορώνου), φέρνοντας ακόμα και τις ίδιες τις Αρχές, προ τετελεσμένων γεγονότων. Κάπως έτσι λειτουργεί (υπέρ των εταιρειών) το διοικητικό - νομικό "σύστημα", σήμερα, το οποίο οι εταιρείες είναι σε θέση να το εκμεταλλεύονται στο έπακρο, χάρη στους νομικούς τους συμβούλους, στα χρήματα και (γιατί όχι;) στην πολιτική/διοικητική στήριξη που υπάρχει κατά καιρούς (νόμιμη ή παράνομη, διαφανή ή αδιαφανή, ηθική ή ανήθικη). Αντίθετα οι κάτοικοι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γνωρίζουν πώς να διεκδικήσουν νομικά το δίκιο τους, δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες, δεν ενημερώνονται έγκαιρα και σωστά και τελικά απαιτείται να ξοδέψουν πολύ χρόνο και χρήμα σε δικηγόρους, δικαστήρια κ.λπ., χωρις απαραίτητα το επιθυμητό αποτέλεσμα....



Τι σχέση όμως έχουν
όλα τα παραπάνω με τη Νάξο?



Η Νάξος έχει βοσκοτόπια, αγροτεμάχια κ.λπ. Πολλοί κάτοικοι έχουν σήμερα στην κατοχή τους τεράστιες εκτάσεις γης χαμηλής εμπορικής αξίας, εκτός σχεδίου και με "ελλιπείς" τίτλους ιδιοκτησίας. Επομένως ΚΑΙ στην Νάξο υπάρχει ένα "ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς".
Πολλοί από αυτούς μάλιστα ακούγοντας για "αποζημιώσεις", από τις εταιρείες Αιολικών Πάρκων "τρίβουν τα χέρια τους" και είναι "υπερ" της εγκατάστασης μόνο και μόνο για να πάρουν μερικά χρήματα από αυτές τις κατά τα άλλα "εμπορικά άχρηστες" εκτάσεις γης!


Κι όμως...

Το παραπάνω παράδειγμα της Κρήτης, μας δείχνει ότι οι εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να ξοδεύουν χρηματικά ποσά σε αποζημιώσεις πολιτών. Αν μάλιστα βρουν την κατάλληλη "πολιτική στήριξη" ή, τέλος πάντων, βρουν κάποιον νομότυπο τρόπο, θα επιδιώξουν να "πάρουν" τα εν λόγω γήπεδα σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και "μετατρέποντάς" τα σε δημόσια γη... Δεν ξέρουμε ΑΝ έγινε ΑΥΤΟ και ΠΩΣ ακριβώς ΕΓΙΝΕ στην Κρήτη. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι ήδη έχει ανακοινωθεί εμμέσως, το ΠΩΣ θα επιβληθεί μία διαδικασία "παραχώρησης" της ιδιωτικής γης "εκτός σχεδίου" από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες, προς το Δημόσιο και μάλιστα ανέξοδα και...."αναίμακτα" !!!!

Διαβάστε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ την εισήγηση που έγινε από πέρυσι, στον υπουργό Οικονομικών από...υπηρεσιακούς παράγοντες για.....

"επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας ΚΑΙ στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια και κτήματα σε όλη τη χώρα"!!!!!!

Το σενάριο λοιπόν που μας επεσήμανε blogger σε περίπτωση που αυτή η "εισήγηση", ενταχθεί σε νόμο του κράτους, ειλικρινά μας έκανε να ανατριχιάσουμε. Διαβάστε το:

Έστω ότι κάποιος έχει αγροτεμάχια εκτός σχεδίου:

  • 1. Αν τα δηλώσει τότε θα πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο στο κράτος φόρο κατοχής! Γιατί όμως να δεχθεί να φορολογηθεί, για ένα αγροτεμάχιο, του οποίου καλά καλά δε γνωρίζει τα όριά του, δεν το χρησιμοποιεί, δεν πρόκειται να οικοδομηθεί, το έχει εγκαταλείψει εδώ και δεκαετίες, δεν ξέρει αν θα αποκτήσει ποτέ κάποιου είδους αξία κ.λπ., κ.λπ.?
  • 2. Αν ΔΕΝ τα δηλώσει, τότε τα εν λόγο αγροτεμάχια, θα "καταγραφούν" ως ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ, η οποία όπως αντιλαμβάνεστε θα νοικιάζεται με μεγάλη άνεση από τον εκάστοτε Δήμο (Νάξου, Δρυμαλίας, Ενιαίο Νάξου) σε εταιρείες εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων χωρίς ο..."πρωην" ιδιοκτήτης της να παίρνει ούτε...ένα λεπτό του ευρώ... (Η γη πλέον δε θα του ανήκει).

Και για όσους σκεφθούν ότι ο ιδιώτης μπορεί να διεκδικήσει πίσω τα αγροτεμάχια προσκομίζοντας τίτλους ιδιοκτησίας κ.λπ., κ.λπ.....ας το ξανασκεφθούν:

Από όσα μάθαμε αυτές τις ημέρες σχετικά με το θέμα, αυτή η "εκ των υστέρων" διεκδίκηση γίνεται μόνο δικαστικά (δηλαδή λεφτά, δικηγόροι και τρέξιμο), εφόσον βέβαια έχει σωστούς τίτλους ιδιοκτησίας και προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια. Και λέμε έγκαιρα, επειδή ο "ιδιώτης" - πρώην ιδιοκτήτης του δημόσιου πλέον "αγροτεμαχίου" - ΔΕΝ θα έχει το δικαίωμα να το διεκδικήσει (ακόμα και αν έχει σωστούς τίτλους) αν περάσει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα (που αν δεν κάνουμε λάθος για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία 5ετία).




Με άλλα λόγια:

  • Αν κρατήσει το αγροτεμάχιο κάποιος, "δηλώνοντάς" το στην εφορία, το πιο πιθανό είναι ότι ακόμα και αν αποζημιωθεί από μία εταιρεία εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων, θα δίνει αυτά τα χρήματα στο κράτος μέσω της φορολογίας που υπάρχει (φορολογία ενοικίου) και της νέας που σκοπεύουν να θεσπίσουν (φόρος ακίνητης περιουσίας).
  • Αν δεν τα κρατήσει, τότε οι εκάστοτε, Ο.Τ.Α., κυβερνήσεις κ.λπ., θα βολευτούν, αφού θα βρεθούν ξαφνικά με εκατοντάδες και χιλιάδες στρέμματα γης προς "ενοικίαση" στους επίδοξους..."επενδυτές". Ποιος θα εμποδίσει τον κάθε Δήμαρχο από το να λειτουργεί σαν μεγαλοτσιφλικάς, διαπραγματευόμενος χιλιάδες στρέμματα γης υπέρ της τσέπης του και όχι υπέρ του Δήμου;
Όπως καταλαβαίνετε, ΑΝ ισχύσει αυτό το μέτρο, τότε η κυβέρνηση θα έχει πετύχει με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια:

1. Από τη μία επιπλέον έσοδα (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο).
2. Από την άλλη "περαιτέρω απεμπλοκή" της Πράσινης....επέλασης, από..."γραφειοκρατικές" διαδικασίες, "κολλήματα", αποζημιώσεις κ.λπ., άρα ενίσχυση των "Πράσινων επενδύσεων" και της "Πράσινης Αγοράς".


Μακάρι να μην ισχύουν όλα τα παραπάνω σενάρια και οι εκτιμήσεις.
Το περιστατικό της Κρήτης όμως στις 11/02/2010 είναι ΓΕΓΟΝΟΣ και δε θα θέλαμε να δούμε αύριο μεθαύριο να συμβαίνουν τα ίδια και στο νησί μας, επειδή δεν προσέξαμε....


Το νου σας λοιπόν, γιατί οι εταιρείες
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ"αποζημιώσεις"

και αν τελικά χρειαστεί να στήνουμε ανθρώπινα φράγματα απέναντι σε εκσκαπτικά μηχανήματα, τότε θα είναι ήδη ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

Σχόλια και σχετικές σκέψεις μπορείτε να κάνετε στην
ενότητα της Πράσινης Ανάπτυξης
πατώντας ΕΔΩ,

αφού θεωρούμε πως τέτοιες αποφάσεις καθορίζουν έμμεσα αλλά σαφώς την έννοια και την προοπτική της..."Πράσινης Ανάπτυξης".



Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ τον blogger που μας επεσήμανε πολλά από τα παραπάνω. Θα εκτιμούσαμε ακόμα περισσότερο όμως αν δεχόταν να γίνει συγγραφέας και να τα γράφει μόνος του. Θα μας γλίτωνε πολύ κόπο. Βλέπεις φίλε μου είναι πολλά τα θέματα και δεν είναι δυνατόν δύο μόνο άτομα να τα προλαβαίνουν όλα.