Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Oφέλη - Εγγυήσεις και...Λαγοί με πετραχείλια...

Σε άλλη ανάρτηση σας παρουσιάσαμε εν συντομία κάποια γενικά (αλλά βασικά) στοιχεία του έργου (Δείτε τα ΕΔΩ). Σε αυτή την ανάρτηση θα μιλήσουμε για τα..."οφέλη" που θα έχει ο Δήμος από αυτή την ιδιωτική επένδυση στη Νάξο.

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά που τα είπε ο κ. Δημητρίου στις 29-09-2008:

1. Ο Δήμος θα "συμμετέχει στο έργο αυτό" (έτσι το είπε ο κ.Δημητρίου) "με ένα ποσοστό 10%", με τη διευκρίνηση ότι για αυτή του τη συμμετοχή δε θα χρειαστεί ποτέ του να καταβάλει κεφάλαια !!!!



Και εμείς ρωτάμε:

  • Τι θα πει κ. Δημητρίου να "συμμετέχει στο έργο αυτό";
  • Ο Δήμος θα συμμετέχει κατά 10% στα έσοδα της εταιρείας ή μήπως στα....καθαρά της κέρδη;;;
Αν συμβαίνει το δεύτερο τότε αυτό δε συμφέρει τον Δήμο γιατί εσείς ως εταιρεία μπορείτε να δηλώνετε ό,τι έξοδα σας αρέσουν και έτσι να "δηλώνετε" ελάχιστα κέρδη. Τα ίδια έχουν κάνει και στο Αιολικό της Κορώνου και σύντομα θα κλαίγεται ο Δήμος ότι δεν έχει έσοδα. (Δείτε εδώ τα χάλια του "Ιδιωτικού συμφωνητικού" που είχε κάνει το 1999 ο Δήμος Δρυμαλίας. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ήταν τότε στο ΔΣ και ενήργησαν ανεπαρκώς και στην ουσία εις βάρος του Δήμου, είναι αυτοί που συμμετέχουν στο σημερινό ΔΣ του Δήμου. Λέτε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά αυτή τη φορά;)

Δυστυχώς ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ & ΠΟΤΕ.

  • Μήπως με τον όρο..."συμμετέχει" εννοεί ότι θα συμμετέχει και στο ΔΣ της εταιρείας;
Έτσι "θεωρητικά" θα μπορεί να ελεγχθεί αν η εταιρεία κάνει παράλογα και εικονικά έξοδα για να παρουσιάσει μειωμένα κέρδη. Και πάλι όμως ο Δήμος θα συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρείας ΜΟΝΟ κατά 10%. Επομένως θα ήταν πάντοτε μειοψηφία, και δε θα μπορούσε να σταματήσει την όποια εταιρεία από το να κλέβει τον Δήμο, ούτε μέσω του ΔΣ της ίδιας της εταιρείας. Θα γίνεται αυτό που θέλει η εταιρεία. Αν μάλιστα βάλουμε και τα ενδεχόμενα "λαδώματα" σε μεμονωμένους εκπροσώπους του Δήμου (στην Ελλάδα ζούμε...ας μην το ξεχνάμε), καταλαβαίνετε πόσα θα είναι τα....."κέρδη" του Δήμου....

Εμείς αν ήμασταν Δήμος θα ξεκινούσαμε να παζαρεύουμε από το 35% των ΕΣΟΔΩΝ (όχι των κερδών) και θα πέφταμε μέχρι το 20%. Κι ας λέει η εταιρεία ότι δεν τη συμφέρει.... Τι ταρίφα είναι και αυτό το 10% βρε παιδί μου; 10% στην Κόρωνο, 10% και ΕΔΩ....



2. Η εταιρεία θα δώσει συνολικά 50.000 € (10.000 με την άδεια παραγωγής και 40.000 με την άδεια εγκατάστασης) στο Δήμο για κάθε Α/Γ !!!!


  • Τι είναι αυτά τα λεφτά;
  • Μπόνους;
  • Πριμ;
  • Φόρος ψυχικής οδύνης για τα παλούκια που θα βλέπουμε;
  • Γιατί είναι 50.000 € και δεν είναι 20.000 € ή 150.000 €;
Εντάξει...το καταλαβαίνουμε 50.000€ επί 95 ανεμογεννήτριες στον Δήμο Δρυμαλίας είναι 4.750.000 €....Φέρνει λίγο ναυτία το ποσό...αλλά αν σας περάσει η ζαλάδα δεν αναρωτιέστε και εσείς τα παραπάνω; Γιατί δηλαδή να μην είναι μεγαλύτερο;
Σε τελική ανάλυση ΑΥΤΟΙ μας "ζητάνε" να τους δώσουμε τη γη μας...Αυτοί θα μας πουν και πόσο θα τους τη χρεώσουμε; Περίεργα πράματα....πολύ περίεργα.



3. Με βάση την παράγραφο Α1, του άρθρου 25, του Νόμου 3468/2006 (Πατήστε ΕΔΩ), η εταιρεία υποχρεωτικά πληρώνει ειδικό τέλος "ποσοστού 3% επί της, προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας" στη Δ.Ε.Η. και η οποία στη συνέχεια διανέμει αυτό το ποσοστό στους εμπλεκόμενους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (μεταξύ των οποίων -στην περίπτωσή μας- και ο Δήμος Δρυμαλίας).

Ο κ.Δημητρίου ακόμα και σε αυτό το σημείο που είναι ξεκάθαρο από το Νόμο, τα είπε λίγο μασημένα και λίγο στο περίπου...πάντα βέβαια φουσκωμένα για να φαίνονται περισσότερα τα λεφτά. (Τι να υποθέσουμε εμείς για τα υπόλοιπα οφέλη; Οτι δεν τα φουσκώνει;) Ακούστε τον:



Aν διαβάσετε το νόμο θα δείτε ότι δεν είναι όλο το 3% για τον Δήμο Δρυμαλίας...Είναι το 80% του 3%, δηλαδή το 2,4%. Το υπόλοιπο 0,6% μοιράζεται σε όλους τους υπόλοιπους Ο.Τ.Α. από τους οποίους περνούν τα καλώδια μεταφοράς του ρεύματος....(Δηλαδή μέχρι και ο Δήμος Λαυρίου θα πάρει λεφτά από αυτό το μικρό ποσοστό!!!!!) Μικρό το κακό θα πείτε....
Ναι, αλλά μικρό το ένα, μικρό το άλλο....αν μαζευτούν πολλά μικρά δε θα βγαίνουμε στο τέλος...


Εν τω μεταξύ, αυτό το όφελος (2,4%), ΔΕ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ με το νέο νόμο που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να ψηφίσει τον Ιανουάριο του 2010 και που αφορά την «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». (Δείτε ΕΔΩ τη δημόσια διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα - Άρθρο 7)

Όπως μπορείτε να δείτε μόνοι σας, πατώντας τον παραπάνω σύνδεσμο, το 3% γίνεται 1,5%. Δηλαδή το 2,4% γίνεται 1,2%....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Το άλλο "ΜΕΧΡΙ 0,5%" (προσέξτε....ΜΕΧΡΙ.....μισό τοις εκατό, δηλαδή όχι απαραίτητα μισό τοις εκατό!!!!!) θα πηγαίνει στο "Πράσινο Ταμείο" με σκοπό (λέει) την παρακολούθηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ειδικά στις περιοχές NATURA....!!!!?????!!!!!

και τέλος το φοβερό ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό..."ΜΕΧΡΙ....1% επί της, προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας", θα καταλήγει σαν "έκπτωση" στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. των οικιακών καταναλωτών του Δήμου Δρυμαλίας!!!! Μιλάμε δηλαδή για 1 ευρώ έκπτωση ανα λογαριασμό!!!

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά η κα. Μπιρμπίλη στο σχετικό ανοιχτό υπουργικό συμβούλιο...αυτό το ποσοστό θα είναι για να...ΝΙΩΣΕΙ ο απλός πολίτης ότι ωφελείται. Νομίζω η επιλογή του ρήματος ΝΙΩΘΩ αποκαλύπτει στο έπακρο το γεγονός ότι ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΝ.

Σας προτρέπουμε να διαβάσετε τα σχόλια της διαβούλευσης (ΕΔΩ). Κάποια έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κάποια άλλα βέβαια βαράνε λίγο στο γάμο του καραγκιόζη, αφού δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά με τη γενικότερη πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος. Δε βαριέσαι....

Τελικά αυτό το..."μέχρι" γιατί μπήκε και πώς καθορίζεται;

4. "Εννοείται φυσικά", όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ.Δημητρίου, ότι αν η έκταση ανήκει στον Δήμο τότε η εταιρεία (Eolfi-Veolia) θα του πληρώνει (επιπλέον από όλα τα παραπάνω) και ενοίκιο "της τάξης του 3% ετησίως" ΣΥΝ 13.000 € ανά ανεμογεννήτρια!!!!

Ακούστε τον:



Ειλικρινά ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ και απορούμε με τους παρευρισκόμενους, διότι κανείς από αυτούς δε ρώτησε τα παρακάτω:

  • Τι θα πει "της τάξης"; Ήταν εκφραστικό λάθος για να ακουστεί πιο..."λόγιος" ο κ.Δημητρίου ή ήθελε να πει ότι το 3% μπορεί να γίνει και 2% ή μπορεί να γίνει και 5%; Ποια είαι η..."τάξη" του 3% ;;;;
  • Επίσης: 3% τίνος πράγματος; Του προϋπολογισμού της Ελλάδας, των εσόδων της εταιρείας ή του μισθού της καθαρίστριας του Δημαρχείου; Τι αοριστολογίες και λόγια του αέρα είναι αυτά; Δεν ντρέπεται λίγο ο κ.Δημητρίου;
  • Αυτά πάλι τα 13.000 Ευρώ; Γιατί είναι τόσα και δεν είναι λιγότερα ή παραπάνω; Γιατί τα ανέφερε ξεχωριστά από τις 50.000 € που ανέφερε προηγούμενα; Πώς προέκυψαν πάλι; Επίσης αν η έκταση γης είναι ιδιωτική ΔΕ θα τα δίνει;
  • Αλήθεια αν η έκταση γης που χρειάζεται η εταιρεία τύχει να είναι χωράφι ιδιώτη, πόσα ευρώ ανα τετραγωνικό, θα τον πληρώσει η εταιρεία;
  • Αν ο ιδιώτης δεν δίνει για κανένα λόγο την έκταση που του ανήκει και αυτή γύρω της περιβάλλεται από δημοτική γη η οποία θα ανήκει στην εταιρεία και θα περιφραχθεί, αυτός ο ιδιώτης πώς θα πηγαίνει στο χωράφι του;
Δυστυχώς....ο κ.Δημητρίου με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια.

Για αυτό καλό θα ήταν, στην επόμενη πρότασή του (αν υπάρξει) να φέρει και τους λεπτομερείς όρους των συμβολαίων μαζί με το χάρτη που έφερε. Έτσι και αλλιώς, από ό,τι καταλάβαμε όλα είναι προαποφασισμένα και προσυμφωνημένα με τον Δήμο.

Η εταιρεία πιστεύουμε ότι ξέρει ακριβώς τι θέλει: Θέλει πολύ συγκεκριμένες εκτάσεις που τις κρύβει μεθοδικά γιατί θέλει να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις, δικαστήρια και ΣτΕ, παρά μόνον όταν θα είναι πολύ αργά για εμάς.


Αφού, λοιπόν, είπε όλα τα παραπάνω περίεργα, ύποπτα και αόριστα "δήθεν - οφέλη", ο κ. Δημητρίου κατέληξε ότι με βάση αυτά και με βάση ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ (τις οποίες φρόντισε και δεν μας τις προσδιόρισε), ο Δήμος για τα 26 χρόνια κατασκευής (6) και λειτουργίας (20) του έργου, θα έχει συνολικό όφελος....100.000.000 €. Και αν (λέει) κάποιες (έτσι...απροσδιόριστα) περιοχές είναι κοινοτικές μπορεί να φθάσει και τα 120.000.000 € με 130.000.000 € !!!!!!

Ακούστε τον:



Και εμείς λέμε:
Μη ζαλίζεστε, μην ενθουσιάζεστε και μη βιάζεστε....

  • Καταρχάς τι σόι υποθέσεις είναι αυτές και γιατί δεν τις λέει ο κ.Δημητρίου;
  • Δεύτερον αν από τα 100.000.000, αφαιρέσουμε τα 4.750.000€ που υπολογίσαμε πριν και τα 95x13.000=1.235.000 €, μας μένουν 94.015.000 € τα οποία προέκυψαν υποτίθεται από τα ενοίκια των εκτάσεων (της τάξης του άγνωστου 3%), από το 10% των κερδών και από το 2,4% του Νόμου 3468/2006. Δηλαδή ΕΝΤΕΛΩΣ χοντρικά (τουλάχιστον όσο χοντρικά φαίνεται να τα υπολόγισε και ο κ.Δημητρίου) τα 85.000.000 € (περίπου 90% του παραπάνω ποσού) βγαίνουν από το 10% συμμετοχής του Δήμου στα κέρδη...Δηλαδή η εταιρεία μετά από 26 χρόνια, όπου οι Α/Γ πιθανώς ήδη να έχουν χαλάσει και να έχουν χρειαστεί συντήρηση/αντικατάσταση, θα έχουν βγάλει κέρδη μόλις 765.000.000 €. Θυμίζουμε εδώ ότι το έργο σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου κοστίζει 600.000.000 €.

  • Δηλαδή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα 26 χρόνια η εταιρεία θα προσπαθεί να βγάλει τα λεφτά της.
  • Θα προσπαθεί να ξεχρεώσει τα δάνεια από τις Τράπεζες.
  • Και οι τόκοι;
  • Και αν δε φυσάει όσο περιμέναμε;
  • Και αν χρειαστεί και μία συντήρηση;
  • Αν χρειαστεί αντικατάσταση κάποιας Α/Γ στα 20 χρόνια;
  • Αν πέσει η τιμή της Mwh λόγω ανταγωνισμού;
  • Και αν πτωχεύσει εν τω μεταξύ το Κράτος;

Η παραπάνω προσπάθεια υπολογισμού των εσόδων του Δήμου δεν είναι παρά μία απόδειξη ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ "με κάποιους απλούς υπολογισμούς", για το πόσα θα είναι τα έσοδα του Δήμου από αυτή την ιστορία, όπως χαρακτηριστικά και ανεύθυνα αναφέρει ο κ.Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου:

  • Σε άλλη στιγμή της ομιλίας του ΔΗΛΩΝΕΙ ότι δεν γνωρίζει επακριβώς ποιες εκτάσεις θα χρειαστούν, ούτε αν είναι ιδιωτικές ή δημόσιες. Άρα πώς υπολόγισε τα έσοδα του Δήμου από το ενοίκιο που υποτίθεται ότι θα του καταβάλλει;
  • Δεν διευκρίνισε τη σχέση των τραπεζών με το όλο έργο: Ποιος θα πληρώνει ποιον; Το επιτόκιο δανείου πόσο θα είναι; Θα είναι σταθερό ή θα μεταβάλλεται μέσα στα 26 χρόνια; Όλα αυτά δεν καθορίζουν τα κέρδη, άρα και τα έσοδα του Δήμου ο οποίος συμμετέχει κατά 10%; Πώς μπήκαν όλα αυτά στην "εξίσωση" και καταλήξαμε σε αυτά τα...100.000.000 €...έτσι...."απλά";
  • Δεν μπορεί να εγγυηθεί για πιθανές πτωχεύσεις, αλλαγές τιμών στην Mwh κ.λπ., στοιχεία που και αυτά καθορίζουν τα έσοδα του Δήμου. Αυτά τα έλαβε υπ' όψη του στους υπολογισμούς ο κ.Δημητρίου;
  • Δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι μετά από 26 χρόνια θα φυσά με την ίδια συχνότητα ή ένταση και ακόμα χειρότερα δε μας ανέλυσε πώς (και αν) μειώνεται η απόδοση της Α/Γ καθώς γερνάει (άρα θα βγάζει λιγότερες Mwh, άρα λιγότερα έσοδα για την εταιρεία, άρα λιγότερα κέρδη, άρα λιγότερα έσοδα και για το Δήμο). Ποιοι είναι οι συντελεστές για όλα αυτά; Πώς μετρήθηκαν αυτά στους..."απλούς" υπολογισμούς;
Με απλά λόγια είναι απαράδεκτα λαϊκίστικο το ότι ο κ. Δημητρίου, χωρίς καμία σοβαρή & εμπεριστατωμένη μελέτη υπολογισμού - εκτίμησης των κερδών, βγαίνει και μιλά για έσοδα στο Δήμο της τάξης των 100.000.000 €!!!!!

Σε τελική ανάλυση αφού η εταιρεία του κ.Δημητρίου, τα υπολόγισε για εμάς, και ας πούμε ότι θα ήταν κουραστικό να αναλύσει πώς έγιναν αυτοί οι πολύπλοκοι υπολογισμοί, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ?

Για αυτό στον τίτλο αναφέρουμε τους Λαγούς με τα πετραχείλια...
Μακάρι να βγούμε ψεύτες...μακάρι...

Γιατί όμως εμείς ως πολίτες να το ρισκάρουμε και να μη δούμε κάτι γραπτό και δεσμευτικό από την εταιρεία (προφανώς με τα ανάλογα περιθώρια στατιστικού σφάλματος) ως προς τα έσοδα του Δήμου;

Γιατί να αρκεστούμε στα λόγια ενός εκπροσώπου μιας ανώνυμης εταιρείας και να εμπιστευτούμε την ανεπάρκεια ελέγχου των λεγομένων της εταιρείας από τη Δημοτική Αρχή;


Βλέπετε και μελέτη να κάνει η εταιρεία ο Δήμος θα πρέπει να ελέγξει αν είναι σωστή...Και ρωτάμε:
  • Έχει ο Δήμος τα κατάλληλα στελέχη για να το κάνει;
  • Έχουν τις γνώσεις;
  • Γνωρίζουν τι θα πει συνεργασία με Ανώνυμη Εταιρεία;
  • Γνωρίζουν τη νομοθεσία και όλα τα παραθυράκια των Νόμων που αφήνει το σύστημα συνήθως υπέρ των πολυεθνικών και των εταιρειών - κολλοσών;
Το τραγικό παράδειγμα του Αιολικού Κορώνου είναι πιστεύουμε ενδεικτικό της κατάστασης του Δήμου Δρυμαλίας....


------------------------------------------------


Και σαν να μην έφταναν όλες οι παραπάνω ανασφάλειες σε σχέση με τα έσοδα του Δήμου, ο κ.Δημητρίου, για να γλυκάνει και άλλο τον...."Ναξιακό λαό" είπε και το ακόλουθο (Ακούστε το):



Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ.Δημητρίου προτρέπει τον Δήμο σε δανεισμό από την Τράπεζα, περίπου 50.000.000 € πριν ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ η κατασκευή του έργου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Και αν τελικά το έργο για χίλιους δύο λόγους ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ
ΤΙ ΘΑ KANEI O ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ;


  • Αν δηλαδή πτωχεύσει η εταιρεία;
  • Αν πεθάνει (π.χ. από καρδιά) ο "εμπνευστής" της εταιρείας στο εξωτερικό, και ο νέος διευθυντής αποφασίσει ότι πρέπει η εταιρεία να στραφεί σε άλλες αγορές; Η σύμβαση έργου θα περιέχει τις απαραίτητες δικλείδες/εγγυήσεις υπέρ του Δήμου, ή θα είναι διάτρητη σαν το συμφωνητικό που το ονομάζουν σύμβαση στο Αιολικό Πάρκο Κορώνου;
  • Αν για κάποιο λόγο πάει στο ΣτΕ και ακυρωθεί το έργο;

  • Λέτε η Τράπεζα να μείνει απλήρωτη;
  • Λέτε να μη ζητάει τόκους;
  • Λέτε να μη βγάλει και αυτή το κέρδος της;
Μήπως τελικά ο Δήμος πρακτικά θα ανήκει στην Τράπεζα;

Πιστεύουμε πως και η βλακεία πρέπει να έχει τα όριά της....Ας μην παίζουν λοιπόν οι Δημοτικοί σύμβουλοι με τον Δήμο και το Δημόσιο χρήμα.


Αν απορείτε σχετικά με το ποια είναι η γνώμη της Δημοτικής Αρχής για όλα τα παραπάνω, δεν έχετε παρά να ακούσετε τι απάντησε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μπαρδάνης στην κα. Ευδοκία Ψαρρά (Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Δ.Δρυμαλίας), όταν τον ρώτησε σχετικά:



Ειλικρινά ο κ.Μπαρδάνης κάθε φορά ξεπερνά τον εαυτό του. Δεν έχουμε ξαναδεί άνθρωπο να δίνει τόσο επιπόλαιες απαντήσεις. Πόσο μάλλον Δήμαρχο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να δίνει και υπεύθυνες απαντήσεις. Συγκεκριμένα:

1. Ο κ.Μπαρδάνης για κάποιον...άγνωστο λόγο είπε πως τα έσοδα θα είναι 156.000.000 € !!!

Αν ανατρέξετε λίγο παραπάνω θα ακούσετε τον κ.Δημητρίου να λέει ΚΑΘΑΡΑ πως στην καλύτερη περίπτωση τα έσοδα θα είναι 130.000.000 €. Τι να πούμε; Δεν άκουσε; Δεν κατάλαβε; Φταίει ο ενθουσιασμός των χρημάτων; Ξέρει κάτι παραπάνω και από τον κ.Δημητρίου; Πάντως 26.000.000 € διαφορά, δεν είναι μικρή. Δεν είναι στραγάλια τα ευρώ κ.Μπαρδάνη.

2. Ο κ. Μπαρδάνης ισχυρίζεται ότι σαν Δήμος δεν έχει πάρει θέση υπέρ ή κατά της πρότασης και πως οι μόνες αποφάσεις που έχει πάρει το Δ.Σ. του Δήμου είναι εγκρίσεις για τοποθέτηση ανεμολογικών ιστών από την εταιρεία.

Συγγνώμη κιόλας κ. Μπαρδάνη αλλά αν για παράδειγμα έρθει στο σπίτι μου μία τέτοια εταιρεία και μου ζητήσει να βάλει "ανεμολογικούς ιστούς" για να δει αν τη συμφέρει να τοποθετήσει στο οικόπεδό μου 10 ανεμογεννήτριες δε θα την άφηνα να βάλει, γιατί είτε τη συμφέρει είτε όχι εγώ δε θα ήθελα ανεμογεννήτριες κολλητά στο σπίτι μου. Σε τελική ανάλυση, γιατί να ξοδεύεται η εταιρεία να μετράει τον άνεμο σε μία περιοχή, που είτε τη συμφέρει είτε όχι εσείς το πιθανότερο είναι να μη θέλετε να βάλετε ανεμογεννήτριες;

Για να δίνετε λοιπόν τέτοιες εγκρίσεις....ΠΡΟΦΑΝΩΣ και θέλετε να μπουν οι ανεμογεννήτριες και προφανώς έτσι έχετε δηλώσει και στην εταιρεία....Μάλλον σας μοιάζουν πολλά τα λεφτά και γλυκαθήκατε.....Δυστυχώς όμως τα λεφτά δεν είναι όσα σας τάζουν...

3. Ο κ. Μπαρδάνης αφήνει "υπονοούμενα" & "υποσχέσεις" για το δρόμο Κωμιακή - Μυρίση - Κάμπος: Στοιχίζει 2.000.000 € (λέει) και αν αφήσουν οι Κωμιακίτες να μπουν οι Α/Γ κοντά στο χωριό τους, τότε σίγουρα θα μπορέσει να γίνει.

  • Καταρχάς από πού και ως πού στοιχίζει 2.000.000 €. Έχουν γίνει μελέτες; Και αν ναι, είναι πρόσφατες και ξέρουμε τα σημερινά οικονομικά μεγέθη; Μήπως έτσι....πετάξαμε ένα νούμερο στο..."περίπου";
  • Κατά δεύτερον: Ας υποθέσουμε ότι πράγματι ο Δήμος θα αποκτήσει τα λεφτά που λέει ο κ.Δημητρίου. Ας υποθέσουμε και ότι σε αυτά τα 26 χρόνια δε θα προκύπτουν στο Δήμο άλλα "θέματα"/δαπάνες, και έτσι θα του περισσέψουν όσα -τέλος πάντων-χρήματα χρειάζονται για την κατασκευή του δρόμου. Ποιος μας εγγυάται ότι ο Δήμος θα κατασκευάσει πράγματι το δρόμο, και πως δε θα χρησιμοποιήσει τα λεφτά σε άλλο έργο;
Μήπως θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται;
Για την κατασκευή αυτού του δρόμου ο Δήμος υπόσχεται τα ίδια πράγματα στους Κωμιακίτες τα τελευταία 10 χρόνια....Με τον Βιολογικό του Απόλλωνα ο Δήμος κοροϊδεύει τον κόσμο ότι "ΘΑ" τον φτιάξει 17 χρόνια τώρα (και πάμε για 18). Με το λιμάνι του Απόλλωνα, (πριν το ΣτΕ) ο Δήμος Δρυμαλίας είχε "χαρίσει" 100.000.000 δραχμές στο Δήμο Νάξου, και αντί για την επισκευή του μόλου του χωριού Απόλλωνα, έγινε επέκταση του μόλου στη Χώρα "κάτω από τον ναό του Απόλλωνα" (Πορτάρα)!!!!!!


Μετά από τέτοια δείγματα αναξιοπιστίας θέλετε κύριοι της Δημόσιας Διοίκησης να σας πιστέψουμε και να ρισκάρουμε την ποιότητα ζωής μας, τοποθετώντας πάνω από την Κωμιακή 16 Α/Γ των 3Mw η κάθε μία; Με προφορικό αντάλλαγμα την ελπίδα....;

  • Τρίτον: Μήπως ο δρόμος θα φτιαχτεί για να εγκαταλείψουν πιο γρήγορα οι Κωμιακίτες τα σπίτια τους, όταν μπουν σε λειτουργία οι Ανεμογεννήτριες;
Για να τελειώνουμε λοιπόν με τα...τάματα. Ακόμα κι αν όλα είναι καλά με τις ανεμογεννήτριες (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ). Και καθόλου να μην ακούγονται (που αποκλείεται να συμβαίνει). Αντί να τάζετε στον κόσμο κύριοι του Δήμου, θα έπρεπε να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να υποχρεώνατε την ίδια την εταιρεία να κατασκευάσει το δρόμο, με δικά της έξοδα. Έτσι κι αλλιώς κάπως δε θα πρέπει να φθάσουν οι Α/Γ στην περιοχή της Κωμιακής; Ε, ας γινόταν μέσω αυτού του δρόμου. Μόνο έτσι θα γινόταν ΣΙΓΟΥΡΑ ο δόμος.... Με αυτό τον τρόπο και τα λεφτά θα σας έμεναν και ο δρόμος θα γινόταν. Μπορεί βέβαια να μη συμφέρει την εταιρεία, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα...Έτσι δεν είναι;

Εμείς όπως και να έχει δηλώνουμε κατά της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου της Κωμιακής:
  • Θα είναι το μεγαλύτερο από όλα (48Mw)
  • θα υποβαθμίσει ποικιλοτρόπως την ποιότητα ζωής όχι μόνο στην Κωμιακή άλλα και σε άλλες περιοχές (π.χ. Αγιά, Μυρίση, Απόλλωνας κ.λπ.),
  • θα καταστρέψει μεγάλους ορεινούς όγκους
  • ενδεχομένως θα καταστρέψει/αλλοιώσει και πηγές νερού από τις οποίες υδρεύονται και αρδεύονται ολόκληρα χωριά (π.χ. Κωμιακή, Απόλλωνας)
  • Θα περιορίσει με αυθαίρετο τρόπο βοσκοτόπια.
  • Είναι μέσα σε προστατευόμενη ΖΕΠ του Natura 2000.
Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω (εκτός του τελευταίου) είναι απλές...πιθανότητες, εμείς δε θα ρισκάραμε τέτοιες αλλαγές με κανενός είδους αντάλλαγμα. Πόσο μάλλον με έναν δρόμο, που όπως και να έχει όλο και κάπως αλλιώς θα μπορούν να βρεθούν οι απαραίτητοι χρηματικοί πόροι για την κατασκευή του.




Οι Ε
γγυήσεις:

Τέλος, για τις εγγυήσεις έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Η μόνη εγγύηση που ακούστηκε ότι θα υπάρχει είναι η εγγύηση "ξηλώματος" του έργου σε περίπτωση που για κάποιο λόγο, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, σταματήσει. Αυτή την εγγύηση σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου την δίνει από την αρχή ο επενδυτής (δηλαδή η εταιρεία) και οι....Τράπεζες! Ακούστε το:




Καταρχάς για να εγγυώνται τέτοια έξοδα οι Τράπεζες, σημαίνει ότι θα τα παίρνουν διπλά και τριπλά. Καλό θα ήταν γενικότερα να αναλυθούν αυτές οι εγγυήσεις....

Πέρα από αυτά όμως:

Εγγύηση για την ιδιαίτερη επιβάρυνση του υφιστάμενου οδικού δικτύου με τα ασυνήθιστα μεγάλα φορτία τα οποία θα μεταφερθούν και θα καταπονήσουν το οδόστρωμα επιταχύνοντας τη "γήρανσή" του (άρα και την καταστροφή του) υπάρχει;

Δηλαδή τα έξοδα για τις μελλοντικές επισκευές των δρόμων από τις λακκούβες και τις ρωγμές, που θα εμφανιστούν άμεσα ή και τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της ιδιαίτερης καταπόνησης του οδοστρώματος από τα βάρη των εξαρτημάτων των Α/Γ ποιος θα τα πληρώσει; Ο Δήμος;

Εγγύηση για διασφάλιση από πυρκαϊές εξαιτίας των ανεμογεννητριών υπάρχει;

Ξέρουμε....ξέρουμε...Δε συμβαίνει συχνά, αλλά συμβαίνει... Και αν συμβεί τι θα γίνει;

Θα πέφτουν σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων, φλεγόμενα κομμάτια βάρους δεκάδων ή εκατοντάδων κιλών από τα 100 μέτρα ύψος;

Οι ανεμογεννήτριες της ..."προσφοράς" της εταιρείας Eolfi - Veolia, θα έχουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης; Το ρωτάμε γιατί από όσα διαβάσαμε συνήθως παρέχεται ως extra εξοπλισμός και μόνο αν ζητηθεί από τον..."πελάτη".

Πόσο αξιόπιστο θα είναι ένα τέτοιο σύστημα πυρόσβεσης;

Μήπως δηλαδή απαιτείται και επιπρόσθετος εξοπλισμός από την πυροσβεστική υπηρεσία της Νάξου;

Αλήθεια η πυροσβεστική υπηρεσία δε θα πρέπει να εξοπλιστεί με τα ανάλογα οχήματα πυρόσβεσης για να μπορεί να σβήνει φωτιές σε ύψη 80 και 100 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους;

Οι πυροσβέστες της Νάξου έχουν εκπαιδευτεί για τέτοιες καταστάσεις; Θα εκπαιδευτούν; Είναι υποχρεωτικό από κάποιο νόμο να γνωρίζουν πως να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις ή όχι; Αν εκπαιδευτούν τα έξοδα αυτής της "ειδικής" εκπαίδευσης ΠΟΙΟΣ θα τα πληρώσει;

Τα έξοδα πιθανού πρόσθετου εξοπλισμού για αυτές τις περιπτώσεις καθώς και τα έξοδα συντήρησής του ποιος θα τα πληρώσει;

Το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας επαρκεί στην περίπτωση που γίνει το έργο και άρα οι εν δυνάμει εστίες πυρκαϊάς αυξηθούν κατά 110 ή όχι;

Όλα τα παραπάνω έξοδα του Δήμου και της πολιτείας, έχουν ληφθεί υπόψη από τον κ.Δημητρίου στους..."απλούς" υπολογισμούς με βάση τους οποίους υπολόγισε τα "κέρδη" που θα έχει ο Δήμος από αυτή την επένδυση;

Αυτές είναι μερικές αρχικές επισημάνσεις μας / απορίες μας και προβληματισμοί μας σχετικά με τα οφέλη και τις εγγυήσεις που υποτίθεται πως δίνει στο Δήμο η εταιρεία. Αν επιθυμείτε να κατεβάσετε όλα τα παραπάνω αποσπάσματα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ (6,29Mb)


Σύντομα θα μπορείτε επίσης να κατεβάσετε ολόκληρη την..."παρουσίαση", μαζί με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις των πολιτών ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.
(3 ώρες και 41 λεπτά - 77Mb)