Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ο "κρυφός" χάρτης των 16 Αιολικών Πάρκων (Eolfi - Veolia)

Σε αυτή την ενότητα θα σας παρουσιάσουμε τον χάρτη που έφερε μαζί του (στην παρουσίαση) ο κ.Δημητρίου και ο οποίος μοιράστηκε σε 5-6 αντίγραφα σύμφωνα με όσα γράφει φίλος blogger (Δείτε ΕΔΩ) καθώς και μερικές γενικές αλλά βασικές παρατηρήσεις για τα 16 Αιολικά Πάρκα που θέλει να κατασκευάσει η εταιρεία.

Για να κατεβάσετε τον Χάρτη σε τρισδιάστατη μορφή (Google Earth)
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.




Καταρχάς πρέπει να επισημάνουμε ότι -όπως βλέπετε- ο χάρτης είχε υπόμνημα ΜΟΝΟ στην Αγγλική Γλώσσα (!!!!). Επιπλέον τα αντίγραφα που δόθηκαν για την..."ενημέρωση" των Τοπικών συμβουλίων ήταν ασπρόμαυρες φωτοτυπίες, στις οποίες με δυσκολία ξεχώριζαν οι λεπτομέρειες. Θεωρούμε τουλάχιστον κοροϊδία και αναξιοπρεπές να μην δοθεί ένας χάρτης με ελληνικό υπόμνημα ώστε να είναι κατανοητός από όλα τα μέλη των τοπικών συμβουλίων και έγχρωμος (όπως ο αυθεντικός), προκειμένου να είναι ευδιάκριτες οι περιοχές Natura2000 και άλλες λεπτομέρειες τοπωνυμίων και γεωγραφικού ενδιαφέροντος. Προφανώς όμως δεν ήταν στις προθέσεις της εταιρείας να ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ουσιαστικά τους Ναξιώτες. Ήθελε απλώς να εξασφαλιστεί νομικά πως είχε "ενημερώσει". Βλέπετε τέτοιου είδους συναντήσεις όπως αυτή της 29-09-2008 είναι υποχρεωτικές από τον Νόμο και συχνά δεσμεύουν και τους πολίτες που ενημερώθηκαν προβλέποντας συγκεκριμένη διορία για γραπτή ένστασή τους σε περίπτωση που διαφωνούν σε κάτι.


Εμείς λοιπόν προσπαθήσαμε και χρωματίσαμε τα σημεία του χάρτη που αναφέρονται στο υπόμνημα, ενώ ταυτόχρονα μεταφράσαμε το μεγαλύτερο μέρος στα Ελληνικά. Εσείς τώρα μπορείτε να κατεβάσετε μία από τις τρεις (ή -αν θέλετε- και τις τρεις) εκδοχές του.

1. Η "αυθεντική":
Είναι ένα από τα 5-6 αντίγραφα που λέγεται ότι μοιράστηκαν στις 29-09-2008. Είναι στα Αγγλικά και είναι ασπρόμαυρο. Κατεβάστε την πατώντας ΕΔΩ(περ. 4,6Mb).


2. H "Μεταφρασμένη":
Είναι η "αυθεντική" έκδοση (ασπρόμαυρος χάρτης), με το μεγαλύτερό της μέρος να έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά. Κατεβάστε την πατώντας ΕΔΩ (περ. 5,5Mb).


3. Η "έγχρωμη":

Είναι η εκδοχή που χρησιμοποιούμε για να συνεννοηθούμε καλύτερα. Έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά το μεγαλύτερο μέρος του χάρτη και έχουν χρωματιστεί όλα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα καθώς και άλλες λεπτομέρειες του χάρτη. Σας προτείνουμε να κατεβάσετε ΑΥΤΗ την εκδοχή. Για να το κάνετε πατήστε ΕΔΩ(περ. 6,2Mb)

Μπορείτε να θυμηθείτε ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις μας τότε (όταν ρίξαμε μία πρώτη ματιά στον Χάρτη) πατώντας ΕΔΩ.

Αν και έχει περάσει, περισσότερο από ένας χρόνος, τα συμπεράσματά μας δεν έχουν αλλάξει σχετικά με τις προθέσεις της εταιρείας και τις τακτικές της. Επειδή λοιπόν είναι πολύ σημαντικό θα σας παρουσιάσουμε την κύρια ιδέα πολύ συνοπτικά:


1. Είναι ξεκάθαρο ότι οι περιοχές με "κόκκινο" χρώμα είναι τα 16 Αιολικά Πάρκα που προτίθεται να κατασκευάσει η εταιρεία.

  • Αυτό το επιβεβαιώσαμε από το ότι δίπλα στις 14 από τις 16 περιοχές υπάρχουν τυπωμένα τα Μεγαβάτ που σχεδιάζει η εταιρεία να εγκαταστήσει.
  • Επίσης το επιβεβαιώσαμε από την "περιγραφή" του Δημάρχου, παρά το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικά γρήγορη, πρόχειρη και ασαφής. Και για να μη νομίζετε ότι υπερβάλουμε ακούστε τη μόνοι σας:


Από τα λεγόμενά του μετρήσατε εσείς έστω τα 13 από τα 16 Αιολικά Πάρκα, που αφορούν τον Δήμο Δρυμαλίας ? Εμείς πάντως όχι, παρ' ότι είχαμε μπροστά μας και το χάρτη. Μάλλον ο Δήμαρχος "ομαδοποίησε" μερικά από τα Πάρκα όπως του άρεσε εκείνη τη στιγμή.... Τι να πούμε; Παρ' όλα αυτά αναφέρθηκε σαφώς στην περιοχή της Κωμιακής και του Καλογέρου (Απόλλωνας). Σε εκείνες τις περιοχές του χάρτη δεν υπάρχει κάποιο άλλο σημάδι πέραν των "κόκκινων" περιοχών.

  • Τέλος το επιβεβαιώσαμε και από τον ίδιο τον αριθμό των περιοχών. Είναι 13 "κόκκινες" περιοχές στον Δήμο Δρυμαλίας και 3 περιοχές στον Δήμο Νάξου (επάνω αριστερά). Μάλιστα από τις 13 περιοχές του Δ.Δρυμαλίας, οι δύο περιοχές κοντά στον Καλαντό εφάπτονται μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δύο περιοχές "απέναντι από το Αιολικό της Κορώνου" (πάνω από το Σκαδό). Οποιοδήποτε άλλο σύμβολο στον χάρτη ήταν πολύ παραπάνω ή πολύ λιγότερο από το νούμερο "16" που αναζητούσαμε...



2. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι τα "καφέ" σημεία του χάρτη αποτελούν τις "Επιλαχούσες ενδεχόμενες περιοχές για Αιολικά Πάρκα".

Αυτό είναι "ξεκάθαρο" γιατί το λέει το υπόμνημα. Χαρακτηριστικά λέει: "Selected potential sites for Aeolian Parks". Τα σημεία όμως αυτά είναι 21 στον αριθμό! Πώς γίνεται λοιπόν να είναι αυτά τα σημεία τα 16 Αιολικά Πάρκα για τα 13 από τα οποία μίλησε στην παρουσίαση ο κ.Δημητρίου; Η απάντηση είναι..."Δεν γίνεται".

----------------------------------------

Όμως εδώ αρχίζουν να περιπλέκονται τα πράγματα και αυτό διότι:

  1. Γιατί υπάρχουν αυτά τα 21 σημεία, αφού τελικά έχουν αποφασιστεί 16 Αιολικά Πάρκα και μάλιστα είναι και σημειωμένα;
  2. Στον μικρότερο χάρτη που βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία και που υπάρχει κυρίως για να αποτυπώσει τους ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ αρχαιολογικούς χώρους, αναφέρονται τα ίδια σημεία (τα κάναμε με γαλάζιο χρώμα) ως "Επιλαχούσες περιοχές για ανεμογεννήτριες" !!!! Δηλαδή όχι "ενδεχόμενες" περιοχές, ούτε περιοχές για "Αιολικά Πάρκα" !!!!! Κατά τη γνώμη μας το σωστό είναι το "Επιλαχούσες ενδεχόμενες περιοχές για Αιολικά Πάρκα". Να το χαρακτηρίσουμε προχειρότητα; Διπλό τυπογραφικό λάθος;...ή μήπως συμβαίνεις τίποτα άλλο;
  3. Επιπλέον ΌΛΕΣ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ μοιάζουν να έχουν σχεδιαστεί με στυλό πάνω από τον χάρτη και ΑΦΟΥ αυτός τυπώθηκε. Μάλιστα δίπλα σε κάθε τέτοια περιοχή, τα Μεγαβάτ έχουν "κολληθεί" με προτυπωμένα, τετράγωνα, λευκά, αυτοκολλητάκια. Αυτό το συμπεραίνουμε από το γεγονός ότι σε εκείνα τα σημεία δεν φαίνονται οι γραμμές του τυπωμένου χάρτη (ισοϋψείς). Αντίθετα, αν αυτά τα στοιχεία (κωδικός GR και Μεγαβάτ) είχαν τυπωθεί μαζί με το Χάρτη, θα φαίνονταν όπως π.χ. το GR4220026 των περιοχών Natura 2000 ή όπως στα τοπωνύμια. Άλλη μία απόδειξη ότι οι κόκκινες περιοχές και τα αυτοκόλλητα μπήκαν "εκ των υστέρων" είναι ότι δεν αναφέρονται σε κανένα υπόμνημα!
  4. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και τα 21 "υποψήφια" σημεία για Αιολικά πάρκα είναι εκτός περιοχών Natura 2000 (κίτρινες γραμμές), ενώ οι περισσότερες κόκκινες περιοχές (Τα Αιολικά Πάρκα) είναι ΕΝΤΟΣ των περιοχών Natura 2000. Μάλιστα, μόλις 4 από αυτές ταυτίζονται με 4 από τα 21 σημεία (Νο 7, 8, 11, 19)
  5. Τέλος αν παραβλέψουμε ότι αυτοί που "πρόσθεσαν" τις κόκκινες περιοχές, ξέχασαν να βάλουν δύο αυτοκόλλητα που να λένε τα Μεγαβάτ στα 2 Αιολικά Πάρκα πάνω από το Σκαδό, μας μένουν 14 αυτοκόλλητα. Αν από αυτά τα 14 αυτοκόλλητα προσθέσουμε τα 11 που ανήκουν σε Αιολικά Πάρκα του Δήμου Δρυμαλίας μας βγαίνουν συνολικά 270 Mw και όχι 285Mw όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Δημητρίου. Επομένως είναι ασφαλές να υποθέσουμε, ότι τα υπόλοιπα 15 Mw (μέχρι τα 285Mw), αντιστοιχούν στα 2 αυτοκόλλητα που έχουν ξεχάσει να βάλουν αυτοί που "πείραξαν" τον χάρτη.

Δεν είναι ύποπτο όμως, που κάποιοι "πείραξαν" τον χάρτη "εκ των υστέρων", "ζωγραφίζοντας " τις κόκκινες περιοχές και προσπαθώντας να τις κάνουν να μοιάζουν με τυπωμένες χρησιμοποιώντας προτυπωμένα τετράγωνα αυτοκολλητάκια;


Δεν είναι περίεργο που ΟΛΕΣ οι 21 υποψήφιες περιοχές για Αιολικά Πάρκα (οι οποίες είναι επίσημα τυπωμένες) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ σε περιοχές Natura 2000 (άρα αδειοδοτούνται πολύ πιο εύκολα) ενώ οι κόκκινες "ζωγραφιστές" περιοχές των Αιολικών Πάρκων είναι στην πλειοψηφία τους ΜΕΣΑ σε περιοχές Natura 2000;

Ποια είναι η εξήγηση για όλα αυτά;

Σίγουρα μερικά από αυτά, όπως οι δύο διαφορετικές "ερμηνείες" των 21 σημείων στα δύο υπομνήματα, οφείλονται στην προχειρότητα αυτών που σχεδίασαν τον Χάρτη. Η εξήγηση όμως κατά τη γνώμη μας για το "πείραγμα" του Χάρτη με τις κόκκινες περιοχές είναι πολύ πιο...σκοτεινή.

Κατά τη γνώμη μας λοιπόν:

Αυτός ο Χάρτης που βλέπετε με τις κόκκινες περιοχές και τα Mw δεν θα κατατεθεί ΠΟΤΕ σε ΚΑΜΙΑ Δημόσια Υπηρεσία, σε ΚΑΜΙΑ Ρ.Α.Ε., σε κανένα Υπουργείο, προκειμένου να εγκριθεί.

Θα είναι "Κρυφός" Χάρτης.

Η εταιρεία σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις σκοπεύει να καταθέσει τον χάρτη ΜΟΝΟ με τα 21 σημεία, που είναι υποψήφια για Αιολικά Πάρκα. Έτσι η εταιρεία θα πάρει πολύ πιο εύκολα εγκρίσεις, αφού δεν απαιτούνται ειδικές ορνιθολογικές μελέτες για αυτές τις 21 περιοχές και ταυτόχρονα δεν κινδυνεύει να απορριφθεί από καμία υπηρεσία η πρότασή της.


Για κακή της τύχη όμως, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και με τους κατοίκους. Στους κατοίκους της Νάξου πρέπει να δείξει το πού πραγματικά θα μπουν τα Αιολικά Πάρκα. Οι κάτοικοι θα πρέπει να γνωρίζουν και θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει από πριν για αυτές τις περιοχές. Διαφορετικά αν ένας κάνει καταγγελία ότι "αλλού είχαν πει ότι θα τις βάλουν και αλλού τις βάζουν" τότε κινδυνεύει να σταματήσει ολόκληρο το έργο, θα γίνουν δίκες, θα υπάρχουν πρόστιμα κ.α. Για αυτό ο κ. Δημητρίου λέει και ξαναλέει:



"Η εταιρεία θα προχωρήσει μόνο με τη δηλωμένη συνεργασία του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας"

Λέτε να έχουν τόσο δημοκρατικές αρχές οι μέτοχοι της εταιρείας που πάνω από όλα να τους ενδιαφέρει να συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία;

Ο κ.Δημητρίου όμως ξέχασε να πει στην τοπική κοινωνία ότι αυτόν τον χάρτη δεν θα τον δείξει για να πάρει εγκρίσεις γιατί είναι πολύ πιθανό...να ΜΗΝ πάρει εγκρίσεις αν τον έδειχνε. Θα τον κρατήσει κρυφό από τις αρμόδιες Αρχές. Αφήνει όμως να εννοηθεί ότι όλα θα γίνουν με εγκρίσεις....

Δεν μας είπε επίσης ο κ. Δημητρίου γιατί οι κόκκινες περιοχές μπήκαν από πάνω με στυλό και αυτοκόλλητα;

Η απάντηση δεν είναι για να έχει την απόλυτη συνεργασία μας. Η αληθινή απάντηση είναι "για να εξασφαλίσει την απόλυτη σιωπή μας" προς τις Αρχές και τα δικαστήρια (πέραν του Δήμου), αφού το πιθανότερο σκοπεύει να τις "ξεγελάσει".

Όλες αυτές οι "αλχημείες" πάντως δείχνουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση μάλλον δεν είναι για καλό.........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου