Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Οι Ανεμογεννήτριες που θέλει να εγκαταστήσει στη Νάξο η Eolfi-Veolia

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2008, ο εκπρόσωπος της εταιρείας/-ών Eolfi - Veolia, ο κ.Δημητρίου είπε τα ακόλουθα για το έργο των 16 Αιολικών Πάρκων και του καλωδίου:



Εμείς από τα λεγόμενά του σε αυτή την ανάρτηση θα ασχοληθούμε με το ότι:

ΚΑΙ ΣΤΑ 16 Αιολικά Πάρκα που προτίθεται να κατασκευάσει η εταιρεία,
θα τοποθετήσει ανεμογεννήτριες των

3Mw


!!!!!



Ας δούμε λοιπόν για "τι" είδους ανεμογεννήτριες μιλάμε:

1. Από μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, πως πρόκειται για την κατηγορία "βαρέων βαρών" της μαζικής παραγωγής Α/Γ.

Υπάρχουν και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες από αυτές αλλά είτε είναι σε πειραματικό στάδιο είτε έχουν μπει μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών, σε ένα δύο σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Α/Γ των 3Mw, δηλαδή, είναι οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες που γενικώς εγκαθίστανται ανά τον κόσμο..."μαζικά". Και όταν λέμε..."μαζικά", μη φανταστείτε τίποτα σπουδαίο....Από όσα καταφέραμε να βρούμε, συνολικά ΤΕΤΟΙΕΣ ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο μονάχα....500 (!!!!!). Mάλιστα, πολλές από αυτές έχουν τοποθετηθεί σε θάλασσα και όχι σε στεριά!

Και ο κ.Δημητρίου θέλει τώρα να έρθει στη Νάξο να μας βάλει σχεδόν 100 από αυτές, δηλαδή σχεδόν το 1/5 του αντίστοιχου αριθμού τέτοιων Α/Γ που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως!!!

Άλλωστε το λέει και ο ίδιος, αλλά..."αόριστα":


"Μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο."




ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Α/Γ 3Mw


2. Ας δούμε όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Α/Γ των 3Mw γιατί όλα τα άλλα είναι..."θεωρίες":

Ενδεικτικά επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε την Α/Γ V90-3.0 MW της εταιρείας Vestas διότι:
  • καταρχάς η Vestas πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες Α/Γ παγκοσμίως,
  • κατά 2ον, οι περισσότεροι έλληνες "πράσινοι εργολάβοι", εισάγουν προϊόντα αυτής τς εταιρείας (είναι βλέπετε και Ευρωπαϊκή),
  • κατά τρίτον, διαβάσαμε και το ότι εκπρόσωπος της Vestas, σκέφτεται να ανοίξει στην Ελλάδα...εργοστάσιο κατασκευής Α/Γ (Διαβάστε το και εσείς ΕΔΩ & ΕΔΩ)!!!

Θεωρήσαμε λοιπόν ότι,
είναι πολύ πιθανό, ΚΑΙ η εταιρεία Eolfi - Veolia να χρησιμοποιήσει για τα 16 Αιολικά Πάρκα, αυτό το μοντέλο Α/Γ της εταιρείας Vestas .


Έτσι και αλλιώς βέβαια, όλες οι Α/Γ των 3Mw έχουν παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά ανεξαρτήτως κατασκευάστριας εταιρείας.

Επίσης αν και υπάρχει και πιο σύγχρονο μοντέλο στην κατηγορία των 3.0Mw (βλ. ΕΔΩ την V112-3.0 MW σε PDF) της ίδιας της εταιρείας Vestas, εμείς επιλέξαμε το συγκεκριμένο μοντέλο (V90), διότι το μοντέλο V112 έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις πτερυγίων απο το V90 (!!!!). Δηλαδή τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε από το μοντέλο V90 θα είναι τα πιο ευνοϊκά για την περίσταση...Και αυτό για να μη μας λέτε ισοπεδωτές.

Αυτά αντί προλόγου.

--------------------------------






Πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάσετε την μπροσούρα
της Α/Γ V90-3.0Mw της εταιρείας Vestas από το site της.
Είναι στα Αγγλικά, αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν αριθμοί και διαστάσεις.


Δυστυχώς ΔΕΝ μπορούμε να σας δείξουμε κομμάτι της συγκεκριμένης μπροσούρας διότι προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα (τρομάρα τους). Μπορείτε όμως μόνοι σας να την κατεβάσετε από τον παραπάνω σύνδεσμο, και να πάτε στη σελίδα 14. Εκεί θα δείτε τα παρακάτω:


Λειτουργία Α/Γ (V90 3.0Mw)


  • Ένταση ανέμου που απαιτείται για να ξεκινήσει να παράγει ηλ.ενέργεια (Cut-in wind speed): 3,5m/s (δηλ. 3 μποφόρ)
  • Ένταση ανέμου που απαιτείται για να παράγει ηλ.ενέργεια 3,0Mw (Rated wind speed): 15m/s (δηλ. γεμάτα 7 μποφόρ)
  • Ένταση ανέμου όπου η Α/Γ σταματά να λειτουργεί για λόγους ασφαλείας (Cut-out wind speed): 25m/s (δηλ. 10 μποφόρ)
Δείτε ΕΔΩ την αντιστοιχία της κλίμακας beaufort με άλλες μονάδες μέτρησης της έντασης του ανέμου.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα της ενεργειακής απόδοσης μίας Α/Γ.






Ηχορρύπανση Α/Γ (V90 3.0Mw)

Με πυκνότητα ατμόσφαιρας 1,255kg/m3 και σε (μάλλον κατακόρυφη) απόσταση 70 μέτρων μακριά από την πηγή του θορύβου (ρότορας) το συγκεκριμένο μοντέλο ανεμογεννήτριας σύμφωνα με την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία εκπέμπει ήχο έντασης 98 - 107db !!! (Θυμηθείτε ότι μιλάμε μόνο για μία Ανεμογεννήτρια!)

Δυστυχώς:
  • ΔΕΝ αναφέρει σε ποιες συχνότητες (hz) εκπέμπονται αυτές οι εντάσεις.
  • ΔΕΝ αναφέρει με βάση ποια πρότυπα (;) έγιναν οι μετρήσεις (βλ. ΕΔΩ για πρότυπα)
  • ΔΕΝ αναφέρει αν το όργανο μέτρησης θορύβου βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Α/Γ ή όχι.
Για περισσότερες παρατηρήσεις για το θέμα του ήχου, του πώς μετριέται αλλά και του πώς εκτιμάται η ηχορρύπανση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Για να συζητήσετε και να πείτε τη δική σας άποψη περι του θορύβου των Α/Γ
πατήστε ΕΔΩ.


Δείτε επίσης ενδεικτικές τιμές εντάσεων ήχου από "καθημερινές μας εμπειρίες" ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.







Διαστάσεις Α/Γ (V90 3.0Mw)


Από το παραπάνω φυλλάδιο επιλέξαμε τις μικρότερες δυνατές εναλλακτικές διαστάσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τη μεταφορά των τμημάτων της Α/Γ μέσα στους δρόμους της ορεινής Νάξου.

Έτσι έχουμε:


Ύψος Πύργου (Tower): 80m
Μήκος Πτερυγίου (Blade Length): 44m
Ύψος Ατράκτου(Nacelle): Περίπου 4m

Συνολικό Ύψος Α/Γ V90 3,0Mw
Περίπου 126m

Μην τρομάξετε βέβαια, αν δείτε ανεμογεννήτριες των 132-140μ. Ακόμα και το συγκεκριμένο μοντέλο (V90) βγαίνει και σε έκδοση 136μέτρων. Απλώς εμείς διαλέξαμε την πιο μικρή Α/Γ των 3,0Mw για να μη λένε οι κακές γλώσσες ότι τα διογκώνουμε.

To συνολικό ύψος της Α/Γ εμάς μας ενδιαφέρει κυρίως για θέματα οπτικής όχλησης και ηχητικής ρύπανσης. Αντίθετα η εταιρεία το ύψος της Α/Γ λογικά το καθορίζει εξετάζοντας τις ανεμολογικές μετρήσεις που έχει για την περιοχή εγκατάστασης και προσπαθώντας να εξασφαλίσει (με το ύψος) την επιθυμητή ένταση του αέρα πάνω από το έδαφος.



Πόσο ζυγίζει η συγκεκριμένη Α/Γ;

Το βάρος της συγκεκριμένης Α/Γ το υπολογίζουμε από τα επιμέρους της παραπάνω σελίδας:

Πτερύγια (Blades): 3 x 6,7 = 20,1 τόννοι
Άτρακτος (Nacelle): 70 τόννοι
"Κόμβος" (Hub): 22 τόννοι
Πύργος (Tower) 80 μέτρων: 145 τόννοι

Συνολικό βάρος κατασκευής:
257,1 τόννοι.


Αυτή όπως είπαμε και πριν είναι η πιο..."ελαφριά" εκδοχή της συγκεκριμένης πρότασης αιολικών πάρκων. Οι Α/Γ που μπορεί τελικά να διαλέξει η εταιρεία Eolfi - Veolia, μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες και ακόμα πιο βαριές. Δυστυχώς όμως στις 29/09/2008 δε διευκρινίστηκε ΣΑΦΩΣ ποιο μοντέλο Α/Γ και ποιας εταιρείας Α/Γ προτίθεται να χρησιμοποιήσει η Eolfi - Veolia.

Οι διαστάσεις των Α/Γ όσο αδιάφορες και αν σας φαίνονται, δεν έχουν σχέση μόνο με το θέμα της αισθητικής μας. Κρύβουν ίσως και το μεγαλύτερο και πιο σοβαρό πρόβλημα εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων:


Το πρόβλημα της Μεταφοράς.


Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο θέμα και για να πείτε και τη δική σας άποψη,
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.


Ενδεικτικά μόνο σας επισημαίνουμε ότι στην Κόρωνο, οι Α/Γ οι οποίες τοποθετήθηκαν και προξένησαν ζημιές στο οδικό δίκτυο αλλά και σε ιστορικά μνημεία (γεφύρια) είναι το μικρότερο μοντέλο της εταιρίας Vestas. Και το φοβερό είναι ότι η ίδια η εταιρία για το μοντέλο της Κορώνου που είναι ισχύος μόλις 0,850Mw το "προωθεί" ως την Α/Γ που εγκαθίσταται (λόγω διαστάσεων) ΠΑΝΤΟΥ !!!! (Δείτε το ΕΔΩ:"The turbine that goes anywhere")

Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει με τη "ναυαρχίδα" της συγκεκριμένης εταιρείας (V90 - 3,0Mw) τα χαρακτηριστικά της οποίας αναφέραμε λεπτομερώς και η οποία προφανώς.....δεν εγκαθίσταται...παντού...