Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Αντί Προλόγου


Καλωσήρθατε στο blog μας. Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές σκέψεις μας για αυτό το blog, για τις αιτίες που μας οδήγησαν στη δημιουργία του και για τους σκοπούς του. Έτσι θα γνωρίζετε καλύτερα τις προθέσεις μας και θα προκύψει ομαλότερα μία κοινή συνισταμένη ωρίμανσης όλων μας, σχετικά με την άποψή μας για τα Αιολικά Πάρκα, τις Α.Π.Ε., την πράσινη ανάπτυξη και γενικά τη συμβολή του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή.

Το blog αυτό λοιπόν, δημιουργήθηκε ύστερα από:

1. Τη διαπίστωση ότι η ενότητα "Αιολικό Πάρκο στην Περιοχή της Κωμιακής" στο http://apollonasnaxou.blogspot.com μπορούσε να "προσφέρει" πολύ περισσότερα και υπήρχαν πολλά θέματα προς συζήτηση, μεταξύ των οποίων και η εκδικαζόμενη υπόθεση του Αιολικού Πάρκου Κορώνου.

2. Την είδηση ότι περίπου από το 2007 σχεδιάζεται να "καταλάβουν" μόνο τον Δήμο Δρυμαλίας, με 95 ανεμογεννήτριες των 3MW η κάθε μία, προκειμένου να παραχθούν συνολικά 285MW ηλεκτρικής ενέργειας που θα πηγαίνουν απευθείας στο Λαύριο για να "πωληθούν" από την εταιρεία στο κεντρικό δίκτυο της Δ.Ε.Η. και να τροφοδοτούν κυρίως την ηπειρωτική Ελλάδα. Για αυτό το συγκεκριμένο έργο θα κάνουμε εκτεταμένες και λεπτομερείς αναρτήσεις με ντοκουμέντα και χάρτες. Πολλά από αυτά ήδη έχουν αναρτηθεί σε σχόλια στην ενότητα "Αιολικό Πάρκο στην Περιοχή της Κωμιακής" του apollonasnaxou.blogspot.com. Μέσα από αυτό το blog όμως θα μπορούμε να το συζητήσουμε διεξοδικά.

3. Την ξαφνική "απογείωση" (θεωρητικά) των "Οικολόγων Πράσινων" αλλά και την εκλογική νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με κύριο σύνθημα την αφηρημένη έννοια της "Πράσινης Ανάπτυξης", γεγονότα που μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι έφθασε και στην Ελλάδα αυτή η τάση για εμμονή στην ταχύτατη επίλυση του φαινομένου του θερμοκηπίου, σε δογματικές απόψεις περί της αξίας των Α.Π.Ε. και στην Αμερικάνικη λογική (οι "καλές" Α.Π.Ε. εναντίον του "κακού" λιγνίτη).

Μην παρεξηγηθούμε:

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕ ΛΕΜΕ ΟΤΙ
"Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ".


Κατά τη γνώμη μας όμως...

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΕΣ

ΟΣΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ.



Στόχοι - Προθέσεις

Από την εμπειρία που αποκτήσαμε από το προηγούμενο blog το οποίο "ανοίξαμε" συγκυριακά, πριν 2 περίπου χρόνια (http://apollonasnaxou.blogspot.com), κρίνουμε πως είναι πιο ασφαλές να μιλήσουμε για αρχικούς στόχους και όχι για σαφείς και διαχρονικούς σκοπούς να μιλήσουμε δηλαδή περισσότερο για προθέσεις.

Μερικοί λοιπόν από τους αρχικούς στόχους μας είναι:

  • Να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε με ακρίβεια, εγκυρότητα και λεπτομέρεια, για τα Αιολικά Πάρκα που οι διάφορες εταιρείες σχεδιάζουν κατά διαστήματα πάνω στο νησί μας. Δεν μας ενδιαφέρει να ακουστεί η άποψή μας όπως ακούγεται σε ένα καφενείο. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να είναι τεκμηριωμένη και πλαισιωμένη από ντοκουμέντα και αποδείξεις που ο καθένας να μπορεί να τα επιβεβαιώσει από μόνος του.
  • Να γνωρίσουμε πλήρως και ισορροπημένα την τεχνολογία των Α/Γ και να κατανοήσουμε όλα τα στάδια κατασκευής ενός αιολικού πάρκου (από το σχεδιασμό, την επιλογή των Α/Γ, τη μεταφορά, τις αδειοδοτήσεις, τη γραφειοκρατία, τους πυλώνες μέσης και υψηλής τάσης κ.λπ.). Βλέπετε τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα από το απλουστευτικό συμπέρασμα: Ανεμογεννήτριες = "καθαρή ενέργεια" = "όλα υπέροχα".
  • Να προσδιορίσουμε και να επικεντρωθούμε στις ιδιαιτερότητες που μπορεί να εμφανίσει η κατασκευή και η λειτουργία κάθε Αιολικού Πάρκου στη Νάξο (στενοί δρόμοι, απότομες στροφές, κυκλαδικό τοπίο, αντικριστά βουνά κ.λπ.)

--------------------------------------------

Φυσικά και εμείς όταν πριν από μερικούς μήνες, πρωτοξεκινήσαμε να δημιουργούμε αυτό το blog, δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο πολυδιάστατο και αμφιλεγόμενο θα ήταν το ζήτημα των Αιολικών, των Α.Π.Ε., της Πράσινης Ανάπτυξης και της Κλιματικής Αλλαγής. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο ΜΗ-ενημερωμένοι είμαστε, απέναντι σε τέτοια θέματα. Θεωρούμε λοιπόν επιτακτικό να βγάλουμε σύντομα κάποια άκρη ή τουλάχιστον να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε πώς πρέπει να λειτουργούμε και πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε αποφάσεις κυβερνήσεων, εταιρειών και τραπεζών, οι οποίες, ακόμα και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, κάνουν συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς την άμεση συγκατάθεσή μας και εκμεταλλευόμενοι το σύστημα εκπροσώπησής μας που είθισται να λέγεται "δημοκρατία". Μία δημοκρατία όμως που δεν λειτουργεί πάντα και παντού.

Από την πρόσφατη λοιπόν ενασχόλησή μας με το θέμα των Αιολικών Πάρκων καταλήξαμε πως δεν είναι σαφές το "τι" είναι σωστό και "τι" λάθος. Πιθανό μάλιστα είναι όλες οι απόψεις να έχουν κάποια δόση αλήθειας μέσα τους. Για αυτό και στο συγκεκριμένο blog φροντίσαμε να μην αναρτούμε μονάχα εμείς.

Έτσι ήδη υπάρχουν άλλοι δύο συγγραφείς (εκτός από εμάς),
έχουν βοηθήσει με e-mail αρκετοί φίλοι bloggers, ενώ ταυτόχρονα,
είμαστε ανοιχτοί στο να υπάρξουν και άλλοι συγγραφείς.


Φυσικά για να συμμετέχετε σε αυτή τη "συγγραφική ομάδα" δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείτε με όλα τα παραπάνω. Τα παραπάνω εκφράζουν τις απόψεις μας ως διαχειριστές. Αντίθετα οι συγγραφείς μπορούν να διαφωνούν, να επεκτείνουν ή και να διορθώνουν σκέψεις όπως είναι οι παραπάνω και για αυτό εμείς θέλουμε να τους βλέπουμε περισσότερο ως συνεργάτες.

Ένα πράγμα μας ενοχλεί και σε αυτό θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Ο φανατισμός υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης.
Αν δηλαδή υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι τότε είναι αυτό: Δεν πρέπει να είμαστε φανατισμένοι γιατί από όσο φαίνεται είμαστε πολύ λιγότερο ενημερωμένοι από όσο νιώθουμε και σίγουρα "ανώριμοι" στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό δε θα πρέπει ούτε να φανατιζόμαστε και κυρίως ούτε να βιαζόμαστε. Ακόμα και η γη που λέγεται ότι κινδυνεύει άμεσα....ίσως τελικά να μην κινδυνεύει τόσο άμεσα όσο λένε......

Ελάτε λοιπόν να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τους εαυτούς μας πρώτα από όλα και στη συνέχεια το νησί μας....

Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε κάποιες βασικές οδηγίες για τη διάρθρωση του blog.


Σχόλια, υποδείξεις, παρατηρήσεις, προτάσεις κ.λπ. που αφορούν τη διάρθρωση, τη λειτουργία και τους σκοπούς του blog μπορείτε να γράφετε σε αυτή την ενότητα (σαν σχολιαστές) ή να στέλνετε στα e-mail μας (dentzitheme@gmail.com, ducamel01@gmail.com)

Καλή Ανάγνωση
DenTziTheMee
Ducamel01

2 σχόλια:

  1. Με 3-4 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ΑΥΡΙΟ, οι μοναρχικοί τραπεζίτες σκρουτζ θέλουν να μας προγράψουν επειδή ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ το πετρέλαιο-ΔΕΝ υπάρχουν 'εναλλακτικές' ....(μπλοφάρουν για να κερδίσουν χρόνο, αφού οι ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ φτιάχνονται από το ολοένα λιγότερο-ακριβότερο πετρέλαιο, τα δε λοιπά καύσιμα λιγοστεύουν-ακριβαίνουν παίρνοντας τη θέση του...), και ΤΡΕΜΟΝΤΑΣ, για να γλιτώσουν τον κανιβαλισμό, μας σπρώχνουν να αλληλοσκοτωθούμε ευρωπαίοι-υπερπληθυσμιακοί αφροασιάτες, ενώ αυτοί νομίζουν ότι θα μείνουν με τις τελευταίες σταγόνες στον Τιτανικό...
    Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει η ανθρωπότητα, τόσο πιο γρήγορα θα δει τη λύση σε αναδασώσεις-αυτάρκη αγροκτήματα-παλλαϊκή άμυνα.
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4529824
    http://www.guardian.co.uk/business/2010/apr/11/peak-oil-production-supply
    http://timesonline.typepad.com/environment/2009/06/peak-oil-latest-yikes.html
    http://www.youtube.com/watch?v=Ulxe1ie-vEY
    http://www.youtube.com/watch?v=ow1w33VAPII
    http://www.edugate.gr/content/sos-ifaisteiakos-xeimonas-apothemata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με επιμονή στο συμφιλιωτικό ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (που πρότεινε ο Ρήγας -άρθρο 37 στο Σύνταγμα- EΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στις 3 πρώτες εκλογές και ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ στα 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα, την Ελβετία και από ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ), μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία, με κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια.
    Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
    Το εφάρμοσαν σε 28 δήμους το 2006!*
    http://enieopsifodeltio.wordpress.com
    http://energoipolitesnaxou.blogspot.com/2010/05/blog-post_13.html
    http://parospress.blogspot.com/2010/05/blog-post_9084.html
    http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html
    http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=6954&pid=5&CategoryID=5&txt=%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82
    http://fonirodopis.gr/press/?p=12718
    http://apps.facebook.com/causes/61685
    http://www.kpad.gr/text/thesis/enieo1.htm
    http://edrana.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html
    http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_5788.html

    * Κυκλάδες – Ανάφης, Άνω Σύρου, Δονούσης, Ηράκλειας, Κορθίου, Ποσειδωνίας
    Αν. Αττική – Συκαμίνου
    Γρεβενά – Αβδέλλας
    Δωδεκανησου – Αστυπάλαιας, Λειψών
    Ηρακλείου - Θραψανού, Ρούβα, Παλιανής
    Ιωαννίνων - Βαθυπέδου
    Λακωνίας – Ασωπού, Γερόνθρων, Καρυών
    Λάρισας - Καρυάς
    Λασιθίου - Νεάπολης, Οροπεδίου Λασιθίου, Βραχασίου
    Λευκάδας - Καστού
    Ρεθύμνης - Αρκαδίου, Κουρητών, Νικηφόρου Φωκά
    Σερρών - Άνω Βροντούς
    Χανίων - Γαύδου, Κρυονερίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή