Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Τα 16 Αιολικά της Eolfi - Veolia...


Λίγα λόγια για το Έργο
(Με βάση την παρουσίαση του κ.Δημητρίου στις 29-09-2008)

Το έργο όπως είπε και ο κ.Δημητρίου στις 29-09-2008 στο Χαλκί...."είναι πολύ μεγάλο". Κατά τη γνώμη μας βέβαια, είναι τόσο μεγάλο που δε θα έπρεπε καν να το συζητάμε, αφού όχι απλώς δεν ταιριάζει με το φυσικό και κυκλαδικό τοπίο, αλλά θα είναι και πολύ δύσκολο (ίσως και αδύνατο σε ορισμένες περιπτώσεις) να πραγματοποιηθεί λόγω του μεγέθους των Α/Γ (126 - 132 μέτρα ύψος έκαστη).

Πιο αναλυτικά πρόκειται για 16 Αιολικά Πάρκα. Τα 13 από αυτά, για τα οποία μίλησε o κ.Δημητρίου, έχουν σχεδιαστεί εντός του Δήμου Δρυμαλίας και τα 3 εντός του Δήμου Νάξου.

  • Στο Δήμο Δρυμαλίας λοιπόν (13 Αιολικά Πάρκα) σχεδιάζεται να εγκατασταθούν συνολικά 95 ανεμογεννήτριες με ισχύ 3Mw η κάθε μία. Συνολικά δηλαδή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 285Mw.
  • Όσο για τον Δήμο Νάξου (3 Αιολικά Πάρκα) σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 15 Ανεμογεννήτριες, επίσης των 3Mw. Η συνολική, λοιπόν, ισχύς των πάρκων του Δήμου θα είναι 45Mw.

Σε όλη τη Νάξο δηλαδή η εταιρεία προτίθεται να εγκαταστήσει συνολικά:

110 Ανεμογεννήτριες των 3Mw, δηλαδή 330Mw !!!!!!

Διευκρίνηση: Στην παρουσίαση του έργου που έγινε στο Χαλκί ο κ.Δημητρίου αναφέρθηκε μόνο στις 95 Ανεμογεννήτριες και στα 13 Αιολικά Πάρκα του Δήμου Δρυμαλίας. Για τις υπόλοιπες 15 Α/Γ (δηλ. τα 45Mw) δεν μίλησε. Προσέξτε το ακόλουθο απόσπασμα και θα πάρετε μία γεύση:



Γενικά ο κ.Δημητρίου τα είπε λίγο αφηρημένα, μασημένα και μπερδεμένα, ενώ ταυτόχρονα και ο χάρτης που παρουσίασε περιέχει ασάφειες και σίγουρα ΔΕΝ ταυτιζόταν πλήρως με τα λεγόμενά του (Για περισσότερες λεπτομέρειες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ). Με αρκετό κόπο λοιπόν καταφέραμε να συνδυάσουμε τα στοιχεία, να διασταυρώσουμε πληροφορίες και να οδηγηθούμε στο παραπάνω ασφαλές συμπέρασμα. για την ακριβή εγκατεστημένη ισχύ. Πιστεύουμε πως σας τα ξεμπερδέψαμε λίγο.




Άλλα ενδιαφέροντα-αξιομνημόνευτα στοιχεία για το έργο


1. Η όλη επένδυση κατά δήλωση του κ.Δημητρίου θα προσπαθήσει να μη γίνει με επιχορηγήσεις κρατικές ή ευρωπαϊκές. Θα γίνει με χρηματοδότηση από τον ίδια την εταιρεία (Eolfi & Veolia), ενώ είναι πολύ πιθανή και η χρηματοδότηση από Τράπεζες !!!!!!

Ακούστε το:



Εμείς και μόνο που ακούμε ότι θα μπλεχτούν τράπεζες στη..."δουλειά" μία ανατριχίλα την νιώθουμε είναι η αλήθεια...Αν σκεφτούμε μάλιστα και το "ταλέντο" των τοπικών αρχόντων στις συμφωνίες που υπογράφουν (βλ. Σύμβαση Αιολικού Πάρκου Κορώνου) τότε μας πιάνει πανικός...!



2. Ο κ.Δημητρίου δηλώνει ότι η Eolfi-Veolia θα δεχόταν να κάνει..."εκπτώσεις" στο ποσό ή και στο μέγεθος των Α/Γ μέχρι όμως το όριο των 160Mw. Δηλαδή αν εμείς οι πολίτες, ΔΕΝ δεχθούμε να εγκατασταθούν από την Eolfi-Veolia τουλάχιστον 160Mw αιολικών Πάρκων, τότε η εταιρεία δε θα εγκαταστήσει καμία Α/Γ.

Ακούστε το κι αυτό:



Αργότερα μάλιστα βγάζει το προσωπείο της ευγένειας και το λέει λίγο πιο τσαμπουκαλεμένα, σε απάντηση προς πολίτη ο οποίος δεν κατάλαβε, θέλει ανεμογεννήτριες αλλά όσες χρειάζονται για τη Νάξο ή την ευρύτερη περιοχή....Ακούστε τον:




3. Από το ρεύμα που θα παράγεται ΔΕ ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ. Όλη η ηλ. ενέργεια θα μεταφέρεται απευθείας στο....Λαύριο !!!!

Ακούστε το:



Φυσικά το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους παρευρισκόμενους στην ενημέρωση. Ακούστε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Απόσπασμα 1ο



Απόσπασμα 2ο



Εδώ βέβαια, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αιολικά πάρκα, είναι απαραίτητο να συνδέεται με το κεντρικό δίκτυο της Χώρας (στην προκείμενη περίπτωση με το Λαύριο) διότι είναι τεχνικά δύσκολο και οικονομικά ασύμφορο να "αποθηκεύεται". Πρέπει δηλαδή να καταναλωθεί την ώρα που παράγεται διαφορετικά χάνεται. Αν λοιπόν παράγεται περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται η Νάξος εκείνη τη στιγμή της παραγωγής γιατί να χαθεί το..."πλεόνασμα ενέργειας"; Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα των Α.Π.Ε. γενικώς: Η ενέργεια παράγεται όποτε φυσάει και όποτε έχει ήλιο (για τα φωτοβολταϊκά) και όχι τη νύχτα ή τις ώρες μέγιστης ζήτησης που θα τη θέλαμε εμείς.

Για εμάς όμως, όσο "παράλογο" είναι να "πετάμε" την ενέργεια που περισσεύει και παράγεται από τις Ανεμογεννήτριες, άλλο τόσο "παράλογο" είναι να μετατρέψουμε ένα ολόκληρο νησί σε αιολικό εργοστάσιο καταστρέφοντας και δεσμεύοντας χιλιάδες στρέμματα γης και αποκλείοντας οποιοδήποτε άλλο είδος ανάπτυξης στην περιοχή, μόνο και μόνο για να παράγεται (σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου) 1000 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όσες είναι οι ανάγκες της Νάξου, ώστε να τροφοδοτείται η υδροκέφαλη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Αλήθεια αυτός ο σχεδιασμός αιολικών πάρκων εντάσσεται στις προσπάθειες της πολιτείας για..."αποκέντρωση" του πληθυσμού από τα Αστικά Κέντρα, ή μήπως θα φύγουν από τη Νάξο και οι σημερινοί της κάτοικοι;

Δεν θα ήταν πιο ώριμο να κατασκευαστούν στο νησί αιολικά πάρκα σύμφωνα με τις "θερινές" ανάγκες της Νάξου (ή της Επαρχίας Νάξου); Θα μπορούσαν μάλιστα να ληφθούν υπόψη και οι προοπτικές ανάπτυξης του νησιού για τα επόμενα 20 χρόνια (όσο περίπου "λένε" πως είναι η διάρκεια ζωής μιας Α/Γ). Έτσι το καλοκαίρι το νησί θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί κατά κύριο λόγο από τα αιολικά του πάρκα, ενώ το χειμώνα θα "έδινε" το πλεόνασμα ενέργειας στο κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ.

Και επειδή σίγουρα κάποιοι θα πείτε ότι αυτό δε θα συμφέρει οικονομικά τις εταιρείες, εμείς απαντάμε ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο, σημαίνει πως οι Α.Π.Ε. δεν είναι τεχνολογικά και οικονομικά ώριμες για να μας επιλύσουν το ενεργειακό μας πρόβλημα. Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε (όπως "περιμέναμε" τόσα χρόνια) να ωριμάσουν ακόμα περισσότερο.



4. Πέρα από τις 110 ανεμογεννήτριες που θα έχουν ύψος τουλάχιστον 126μ η κάθε μία, η Νάξος θα γεμίσει με πυλώνες μέσης τάσης, προκειμένου να φθάσει η παραγόμενη ηλ. ενέργεια στο υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέει τη Νάξο με το Λαύριο !!!!!

Ακούστε το και αυτό:



Όπως ακούσατε, ο κ.Δημητίου με το ζόρι αποκάλυψε αυτή τη......."λεπτομέρεια" για τα Αιολικά Πάρκα, μετά από επιμονή κάποιου πολίτη. Πονηρά -μάλλον- φερόμενος, είχε αναφερθεί μόνο στις ανεμογεννήτριες και στο ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ (άρα όχι ενοχλητικό για την τοπική κοινωνία) καλώδιο που θα συνδέει τη Νάξο με το Λαύριο. Για τους πυλώνες δεν είχε πει κουβέντα ο κ.Δημητρίου. Και μόνο αυτή του η συμπεριφορά δείχνει πόσο..."ειλικρινείς" είναι οι προθέσεις του απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Πέρα λοιπόν από τις 110 Α/Γ των 126-136μ η κάθε μία, θα τοποθετηθούν και δεκάδες πυλώνες μέσης τάσης από τον Καλαντό μέχρι και τον Απόλλωνα που θα συνδέονται μεταξύ τους με ηλεκτροφόρα καλώδια!!! Μαζί με τους πυλώνες σίγουρα θα υπάρχουν και υποσταθμοί σε κάθε ένα από τα 16 αιολικά πάρκα και στο σημείο που θα ξεκινά το υποβρύχιο καλώδιο. Αυτά όλα όμως ο κ.Δημητρίου ξέχασε να μας τα πει, όπως ξέχασε να μας πει και πόσα χιλιόμετρα επιπλέον οδικού δικτύου θα χρειαστεί να κατασκευαστεί, το οποίο θα εξυπηρετεί μόνον τα Αιολικά Πάρκα.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι πέρα από τις αυξημένες πιθανότητες πυρκαϊάς, πέρα από τους κινδύνους για το θάνατο διαφόρων πτηνών στα καλώδια, υπάρχουν και εδώ ζητήματα βλάβης της υγείας μας από τη μακροχρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας, όπως αυτά των πυλώνων.....Καλό θα είναι, κάποια στιγμή, να το διαλευκάνουμε και αυτό σαν ζήτημα...Τι λέτε;

5. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον κ.Δημητρίου, το συνολικό κόστος των 13 Αιολικών και του υποβρύχιου καλωδίου (για τα υπόλοιπα 3 Αιολικά του Δήμου Νάξου δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες) θα είναι περίπου 600.000.000 €.

Ακούστε το:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου