Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Ο λαϊκισμός των ΜΜΕ για την απόδοση παραγωγής ενέργειας των Α/Γ


Όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθούν οι κυβερνήσεις μέσα από τα μίντια να πείσουν για το αμφισβητούμενο φαινομένο του θερμοκηπίου, και να προωθήσουν τα Αιολικά (και όχι τις Α.Π.Ε.), έχουν καταφύγει σε υπερβολές και λαϊκισμούς που έχουν οδηγήσει σε βασικές παρανοήσεις του απλού κόσμου για την ποιότητα και την απόδοση των ανεμογεννητριών.

  • Ναι, οι ανεμογεννήτριες είναι (μάλλον) η πιο αποδοτική μορφή Α.Π.Ε. που υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες Α.Π.Ε.
  • Ναι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο (Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, επενδύσεις κ.λπ.) κατάφεραν και -σαν τεχνολογία- "την ωρίμασαν" και εμπορικά , ώστε να εξαπλωθεί μαζικά.

Το ότι ισχύουν όμως οι δύο παραπάνω προτάσεις δε σημαίνει ότι ισχύουν και οι παρακάτω απαράδεκτοι λαϊκισμοί που συχνά ακούγονται σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, γράφονται σε εφημερίδες και λέγονται στα καφενεία:


Φράση Νο1
"Όταν φυσάει, τότε η Α/Γ παράγει ρεύμα."
ή (παρόμοια)
"Αφού γυρνάει...παράγει ρεύμα."
(Ανακρίβειες)

Όλες οι ανεμογεννήτριες ξεκινούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μία ταχύτητα ανέμου και πάνω και ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ την παραγωγή ηλ.ενέργειας αν ο αέρας δυναμώσει πολύ.

Για παράδειγμα οι Ανεμογεννήτριες του Αιολικού Πάρκου Κορώνου, παράγουν ηλ. ενέργεια όταν φυσούν άνεμοι έντασης 3-9 μποφόρ (4-25m/s).
Αν οι άνεμοι αγγίξουν τα 10 μποφόρ, τότε ΑΥΤΟΜΑΤΑ η ανεμογεννήτρια σβήνει (για λόγους ασφαλείας) και ΔΕΝ παράγει καθόλου ενέργεια τη στιγμή που πολλοί από εμάς θα πίστευαν ότι τότε η παραγωγή θα ήταν στο απόγειο.
Η ταχύτητα ανέμου κατά την οποία η Α/Γ σταματά τη λειτουργία της στα Αγγλικά θα την δείτε ως "Cut-out speed".

Αντίστοιχα υπάρχει και η λεγόμενη "Cut-in speed". Είναι η ταχύτητα ανέμου πάνω από την οποία η Α/Γ μπορεί και παράγει ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΗ ηλ. ενέργεια. Στην περίπτωση της Κορώνου αυτή η ταχύτητα είναι τα 4m/s δηλαδή τα 3 μποφόρ.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση η Α/Γ να γυρίζει, αλλά η ένταση του αέρα να είναι κάτω από 3 μποφόρ, οπότε να μην παράγεται ΚΑΘΟΛΟΥ ηλ. ενέργεια.


(Αυτά όλα δεν τα βγάλαμε από το κεφάλι μας: Υπάρχει φυσικά και βιβλιογραφία, αλλά προς το παρόν, προκειμένου να συνεννοηθούμε, ας αρκεστούμε στις πληροφορίες του διαδικτύου, όπως ΕΔΩ)Φράση Νο2
"Κοίτα πόσο μεγάλη είναι αυτή η Α/Γ! Αφού γυρίζει και είναι τόσο μεγάλη θα παράγει σίγουρα 3,0Mw".

Πράγματι μπορεί να είναι μεγάλη η Α/Γ και να είναι κατασκευασμένη για να παράγει 3,0Mw. Επίσης είναι προφανές ότι....γυρίζει.(για να το λέει αυτός που τη βλέπει...)

Κι όμως....

Δε σημαίνει πως επειδή είναι πανύψηλη και επειδή γυρίζει παράγει τη μέγιστη ενέργεια για την οποία έχει κατασκευαστεί...

Ενδεικτικά σας παραπέμπουμε στη 14η σελίδα της μπροσούρας της εταιρείας Vestas για την Α/Γ V90-3,0Mw.

Δεξιά κάτω σε αυτή τη σελίδα υπάρχει διάγραμμα, που παρουσιάζει ξεκάθαρα ότι αυτή η ανεμογεννήτρια αν και έχει "μέγιστη" ισχύ 3,0 Mw, υπάρχει περίπτωση να τη βλέπουμε να..."γυρίζει", αλλά να μην παράγει περισσότερα από 0,2Mw !!!

Αυτό είναι απόλυτα λογικό. Το παράλογο είναι ότι αρκετοί από εμάς δεν το έχουν συνειδητοποιήσει...
Φράση 3η
"ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Στην Ελλάδα έχουμε x Mw εγκατεστημένης αιολικής ισχύος, ΑΡΑ εξυπηρετούνται y νοικοκυριά και ΑΡΑ γλιτώνουμε z βαρέλια πετρελαίου..."


Θέλουμε να πιστέψουμε πως αντιλαμβάνεστε μετά και από τις δύο παραπάνω αναλύσεις ότι τέτοια συμπεράσματα είναι πέρα από κάθε όριο λαϊκισμού και αυθαιρεσίας του εκάστοτε δημοσιογράφου, πολιτικάντη ή ακόμα και της εκάστοτε εταιρείας κατασκευής αιολικών πάρκων που προπαγανδίζουν για να προκαλέσουν (κατά τη γνώμη μας) υπέρμετρο ενθουσιασμό και φανατισμό στις τοπικές κοινωνίες ώστε να δεχθούν τις όποιες αλλαγές χωρις κανέναν σκεπτικισμό.

Το πόσα νοικοκυριά θα εξυπηρετηθούν από την εγκατεστημένη Αιολική ενέργεια είναι ένα συμπέρασμα που αναγκαστικά προκύπτει από πολύπλοκες στατιστικές μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τους πολλούς παράγοντες, όπως ο αέρας, η ποιότητα του δικτύου, η ζήτηση και η τάση της μελλοντικής ζήτησης κ.λπ.

Προφανώς θα εξυπηρετηθούν κάποια νοικοκυριά αλλά σίγουρα τα πράγματα ΔΕΝ είναι ΟΥΤΕ τόσο απλά όσο παρουσιάζονται ΟΥΤΕ τόσο αισιόδοξα.

Η Αιολική Ενέργεια όπως και πολλές άλλες Α.Π.Ε. έχει διακυμάνσεις και εξυπηρετεί την αιχμή ζήτησης του ηλ. δικτύου. Για αυτό απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και συνδυασμός διαφορετικών Α.Π.Ε. ώστε τα μειονεκτήματα της μιας μορφής Α.Π.Ε. να καλύπτονται από την άλλη.

Αντίθετα τα ΜΜΕ και γενικά η παγκόσμια κοινότητα προβάλλει σαν την ΑΠΟΛΥΤΗ ΛΥΣΗ τα Αιολικά, που μπορεί να φαντάζει ως η καλύτερη μορφή Α.Π.Ε, αλλά έχει και αυτή τις αδυναμίες της.

Καλό θα είναι λοιπόν, να μην πέφτουμε με τα μούτρα σε οτιδήποτε και να ξεπεράσουμε σύντομα τέτοιες "θεοποιήσεις" όπως αυτή των Αιολικών, πριν γεμίσουμε και τους κήπους μας με Α/Γ. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για ωρίμανση της κοινωνίας μας πάνω στο ενεργειακό ζήτημα.