Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος, η υγεία μας και...οι Ανεμογεννήτριες

Στο blog energeiakozani διαβάσαμε το ακόλουθο άρθρο:

Τον ύπνο του έχει... χάσει ένας στους τρεις Έλληνες εξαιτίας των περιβαλλοντικών θορύβων! Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 30% των κατοίκων ζουν κατά τις νυκτερινές ώρες σε επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου άνω των 55 ντεσιμπέλ, που διαταράσσουν τον ύπνο.

Παράλληλα, ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών. Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλά επίπεδα θορύβου πλησίον σχολείων, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση των μαθητών και μειώνουν τη σχολική τους επίδοση.
Εκτός από τις επιπτώσεις στην ακοή, ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και στεφανιαία νόσο. Έρευνα που έγινε σε 4.861 άτομα που κατοικούσαν πλησίον έξι αεροδρομίων της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων και το Ελ. Βενιζέλος), κατέδειξαν ότι η αύξηση κατά 10 ντεσιμπέλ του θορύβου αυξάνει τον μακροχρόνιο κίνδυνο υπέρτασης κατά 14%.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν στις 12/5/2010, στο πλαίσιο εσπερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και το ECOCITY. Όπως τόνισαν ο καθηγητής του ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος Θ. Βλαστός και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μ. Πετράκης, οι πόλεις της Ελλάδας διαθέτουν επί το πλείστον δρόμους - «παγίδες», δηλαδή στενούς με ψηλά κτήρια που «εγκλωβίζουν» τον περιβαλλοντικό θόρυβο.

Ποιότητα

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στο θέμα της ηχητικής ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Πλέον, σημείωσαν, δεν ακούμε παιδιά να παίζουν στον δρόμο, τον υπαίθριο πωλητή, την γειτόνισσα, δηλαδή ήχους που είχε στο παρελθόν η πόλη και οι οποίοι της έδιναν μία ταυτότητα.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 13/5/2010)
της Ελένης Πετροπούλου

  • Προφανώς πολλοί από εσάς θα κρατάτε τις επιφυλάξεις σας και καλά κάνετε (π.χ. πώς είναι δυνατόν να κατάφεραν να προσδιορίσουν ότι η μείωση της επίδοσης των μαθητών οφείλεται στον...περιβαλλοντικό θορύβο;).
  • Αρκετοί από εσάς (όπως και εμείς), ίσως δεν εμπιστεύονται τόσο "τυφλά" την επιστήμη της...στατιστικής μιας και όπως λέει ένα...ειρωνικό ρητό:
"Η στατιστική είναι μία επιστήμη που μπορεί να αποδείξει ΤΑ ΠΑΝΤΑ...
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ !!!!"
.Όμως...

  • Καλώς ή κακώς η στατιστική έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ως η μοναδική εφαρμόσιμη μέθοδος που να δίνει αποτελέσματα, αρκετά βάσιμα ώστε να χρησιμοποιηθούν στις υπόλοιπες επιστήμες και να βελτιωθεί μέσα από αυτές και πρακτικά η ζωή μας.
  • Σίγουρα κανείς δεν απολαμβάνει τον ύπνο του περισσότερο, όταν τη στιγμή που κοιμάται, κάποιος άλλος δουλεύει έξω από το δωμάτιό του με....κομπρεσέρ...

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ....Την ίδια στιγμή λοιπόν που η επιστημονική κοινότητα πασχίζει να αντιληφθεί / εντοπίσει επακριβώς τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί ο περιβαλλοντικός θόρυβος στις πόλεις, στις αστικές γειτονιές κ.λπ.....

η πολιτεία "πασχίζει" μέσω του νέου νομοσχεδίου για τις Α.Π.Ε. και μέσω αυτής της πράσινης αναπτυξιακής μανίας, να καταστήσει ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα χωριά τόσο θορυβώδη όσο μία μικρή επαρχιακή πόλη εγκαθιστώντας αλόγιστα αιολικά πάρκα στις γύρω περιοχές!


Η σύγκριση του θορύβου με μία επαρχιακή πόλη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Τέτοιες συγκρίσεις κάνουν -αν προσέξετε - οι ίδιοι οι..."υπέρμαχοι" των βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων, όπως είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) το οποίο αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα του θορύβου είναι υπαρκτό και απαιτείται να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια για να περιοριστεί (όχι να εξαλειφθεί) με σωστή εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου, κατάλληλες αποστάσεις και συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της κατασκευής των ανεμογεννητριών!

Αν δεν μας πιστεύετε, μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο του Κ.Α.Π.Ε. σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ΕΔΩ ή να το διαβάσετε διαδικτυακά πατώντας ΕΔΩ. Μεταξύ άλλων,
στο κείμενο γράφονται και τα ακόλουθα σχετικά με το θόρυβο των Ανεμογεννητριών:

  • "Πρόκειται για το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα...."
  • "Το επίπεδο του αντιληπτού θορύβου από μία ανεμογεννήτρια σύγχρονων προδιαγραφών σε απόσταση 200 μέτρων, είναι μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί στο επίπεδο θορύβου περιβάλλοντος μιας μικρής επαρχιακής πόλης..." (!!!!!!!!)
Πέρα από αυτή την αόριστη σύγκριση (σχετικά με το ποια θεωρείται μία "μικρή επαρχιακή πόλη" και άρα για τι θόρυβο μιλάμε; Η πόλη των Γρεβενών, η Καλαμάτα, το Γύθειο ή η Χώρα της Νάξου;) το Κ.Α.Π.Ε. στα πλαίσια της...."ενημέρωσης" του πολίτη, προτρέχει και αποφασίζει για λογαριασμό μας ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος μιας "μικρής επαρχιακής πόλης" "είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι δεν αποτελεί πηγή ενόχλησης".

Από τη μία λοιπόν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και οι παγκόσμιες έρευνες για τις επιπτώσεις του περιβαλλοντικού θορύβου στην ανθρώπινη υγεία, από την άλλη το Κ.Α.Π.Ε., η greenpeace και άλλοι πολλοί που κατά τη γνώμη μας προσπαθούν να στρογγυλέψουν το πρόβλημα και στην...μέση (;;;) το πρακτικό αποτέλεσμα:

Και για να μην πηγαίνουμε μακριά, σας υπενθυμίζουμε το αποτέλεσμα εδώ στη Νάξο: Μία μόνο εταιρεία (Eolfi-Veolia) έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της (αν δεν έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίησή τους) να κατασκευάσει δύο Αιολικά Πάρκα (21Mw και 24Mw) γύρω από τον παραδοσιακό οικισμό Τ' Απεράθου σε απόσταση μικρότερη των 2km !!!!! Δηλαδή δύο μικρές επαρχιακές πόλεις κοντά στον παραδοσιακό οικισμό!!!!

Για κάποιον περίεργο λοιπόν λόγο, τέτοιου είδους προβληματισμοί, απορρίπτονται άκριτα ή αγνοούνται από τους υπεύθυνους οι οποίοι επί της ουσίας "ρισκάρουν" εις βάρος της "ησυχίας" της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Νάξου.

Σκεφτείτε το....

Μήπως τελικά με την επιτακτικά μανιώδη, βιαστική και αγχώδη ανάπτυξη των Α.Π.Ε., οδηγούμαστε σε περεταίρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος η οποία απλώς είναι μία "διαφορετική" υποβάθμιση που σε μερικά χρόνια θα αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη για τον πλανήτη;


Σχόλια σχετικά με το θέμα μπορείτε να κάνετε
ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.