Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Πράσινη Ανάπτυξη: Τελικά τι εννοούμε;

Εδώ και μερικά χρόνια έχει αρχίσει να δημιουργείται μία ανασφάλεια σχετικά με το μέλλον του Πλανήτη μας και τις κλιματικές αλλαγές. Φθάσαμε στο σημείο να βλέπουμε υποψήφιο πρόεδρο των Η.Π.Α. (τον Al Gore) να γυρίζει ντoκυμαντέρ με θέμα τις εκπομπές του θερμοκηπίου (An Inconvenient Truth). Σχεδόν ταυτόχρονα βλέπουμε στην Ευρώπη μία κατακόρυφη άνοδο των "Πράσινων κομμάτων", κόμματα που είτε έχουν στο λογότυπό τους την λέξη "Πράσινος" ή τη λέξη "Οικολογία", ή κόμματα που θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα τη λεγόμενη "Πράσινη Ανάπτυξη". Ταυτόχρονα οι εκθέσεις και οι ημερίδες σχετικά με τις Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) είναι όλο και πιο συχνές και ίσως και πιο...."μοδάτες", ενώ επικρατεί μία αγχωμένη και μανιώδης εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων και φωτοβολταϊκών από μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τους τρόπους ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών είναι ακόμα ανώριμο και πολλές φορές...ανύπαρκτο (βλ. ενεργειακή κατάταξη κτιρίων, οικιακές εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. κ.λπ.)

Η έννοια της "Ανακύκλωσης", ειδικά στη χώρα μας, έχει περάσει από πολλά κύματα και συχνά απαξιώνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα ακούγεται πως πολλοί δήμοι τα "ανακυκλώσιμα υλικά" τα πηγαίνουν στην ίδια χωματερή με τα υπόλοιπα σκουπίδια και απλώς έχουν "στήσει" το δίκτυο για να πάρουν τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια.

Πρόσφατα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής ένωσης ότι θα καταργήσει την πώληση λαμπτήρων πυρακτώσεως και θα προωθήσει την αγορά λαμπτήρων "εξοικονόμησης ενέργειας" έχει αναπτυχθεί ισχυρότατος αντίλογος, στο κατά πόσο αυτοί οι λαμπτήρες εξοικονομούν ενέργεια. Οι αμφιβολίες αυτές στηρίζονται στο γεγονός ότι οι νέοι οικονομικοί λαμπτήρες περιέχουν ποσότητες υδραργύρου, οι οποίες είναι επικίνδυνες για το φυσικό περιβάλλον. Έτσι είναι υποχρεωτικό να ανακυκλωθούν σε συγκεκριμένα σημεία. Και το ερώτημα είναι: Μήπως τελικά όλο αυτό το δίκτυο ανακύκλωση που πρέπει να στηθεί για τη συλλογή, τη μεταφορά, την κατασκευή εγκαταστάσεων και εν τέλει την ανακύκλωση των λαμπτήρων θα παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από αυτά που θα εξοικονομούμε με τους νέους λαμπτήρες; Μήπως δηλαδή συμφέρει (μακροσκοπικά) να παραμείνουμε στις απλές λάμπες πυρακτώσεως οι οποίες δεν απαιτούν ανακύκλωση;
Μήπως όλος αυτός ο αντίλογος έχει "στηθεί" από τις εταιρείες πώλησης ηλ. ενέργειας, γιατί έχουν υπολογίσει ότι θα ζημιωθούν από αυτή την πολιτική της Ευρώπης;

Όπως και αν είναι
ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΚΡΗ.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι:


Τελικά τι σημαίνει
"Πράσινη Ανάπτυξη"

?


Είναι ένα ερώτημα που -αν παρακολουθείς μόνο την τηλεόραση- μοιάζει σαν να έχει απαντηθεί. Όλοι μιλούν για αυτή σαν κάτι το αυτονόητο. Κι όμως αν το καλοσκεφτείτε:

  • 1. Σημαίνει εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων?
  • 2. Εγκατάσταση Βιομηχανικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων?
  • 3. Εγκατάσταση Οικιακών αντίστοιχων συστημάτων?
  • 4. Εγκατάσταση άλλων Α.Π.Ε. (βλ. γεωθερμία, παλίρροια, θαλάσσια ρεύματα, βιομάζα κ.λπ.)?
  • 5. Αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, με συσκευές ενεργειακής κλάσσης A+?
  • 6. Αντικατάσταση των λαμπτήρων?
  • 7. Μόνωση των υφιστάμενων κτιρίων?
  • 8. Δημιουργία κήπων στις ταράτσες των κτιρίων?
  • 9. Αλλαγή των κτιριοδομικών κανονισμών (Απαγόρευση Γυάλινων κτιρίων, καλύτερες μονώσεις κ.λπ.)?
  • 10. Αλλαγή του τρόπου πολεοδόμησης (περισσότερα Πάρκα, φαρδύτερα πεζοδρόμια κ.λπ.)?
  • 11. Ανάπτυξη πολιτικής αποκέντρωσης?
  • 12. Αντικατάσταση των αυτοκινήτων με ηλεκτροκίνητα οχήματα, ή με οχήματα υδρογόνου?
  • 13. Απλώς η αλλαγή των συνηθειών μας (Χρήση ΜΜΜ, σβήσιμο των φώτων, ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ κ.λπ.)?
  • 14. Mήπως τα Πυρηνικά Εργοστάσια ανήκουν και αυτά "Πράσινη Ανάπτυξη"?
  • 15. Όλα τα παραπάνω?

Σίγουρα η πιο εύκολη απάντηση είναι η Νο15 ("Όλα τα παραπάνω"). Πέραν όμως του ότι δε σημαίνει ότι θα είναι και η πιο αποτελεσματική υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως είναι η προτεραιότητα με την οποία θα γίνουν..."όλα τα παραπάνω":

  • Τι θα δοκιμάσουμε να κάνουμε πρώτα, ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω?
  • Τι θα αποδώσει καλύτερα?
  • Τι θα αποδώσει...ταχύτερα?
  • Το "ταχύτερα" τελικά είναι και..."καλύτερα" ή μήπως μακροπρόθεσμα θα μας φέρει πάλι σε μία ανάλογη θέση με αυτήν που είμαστε σήμερα?

Και σαν να μην έφταναν οι αμφιβολίες μας για όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και αυτοί που αμφισβητούν ακόμα και την ίδια την αιτία, χάρη στην οποία μιλάμε σήμερα για..."Πράσινη Ανάπτυξη":

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ CO2 ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
!!!!!!!




Παρ' όλα αυτά, κάποιοι έχουν καταλήξει με σιγουριά:

Η λύση είναι οι ανεμογεννήτριες.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ".


Aλλά για να σας τα μπλέξουμε ακόμα περισσότερο...

Να τα δεχθούμε όλα.
Να ξεχάσουμε όλα τα διλήμματα , τις αμφιβολίες, τις εναλλακτικές.
Να συμφωνήσουμε απόλυτα ότι η λύση είναι οι ανεμογεννήτριες.

Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί (έστω στη χώρα μας) ενώ έχουμε καταλήξει εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη των Α.Π.Ε., συμβαίνει και το παρακάτω;




Τελικά πώς..."ορίζεται" η "Πράσινη Ανάπτυξη"
και...ποιοι την ορίζουν?

Μήπως τελικά πράγματι δεν κινδυνεύουμε από το CO2, και όλη αυτή η "μανία της Πράσινης Ανάπτυξης" είναι μία παγκόσμια θεωρία συνωμοσίας, που κάποιοι την προωθούν από οικονομικό συμφέρον και κάποιοι επειδή απλώς είναι καλόπιστοι;

Διαβάστε και το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο και τα συζητάμε:

"Πράσινη Ανάπτυξη: Η νέα πολιτική απάτη του καπιταλισμού"

23 σχόλια:

  1. Αγαπητοί φίλοι,
    όλο και πιο συχνά θα ακούμε τον όρο ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Φοβάμαι ότι έχει γίνει ήδη καραμέλα. Την τελευταία προεκλογική περίοδο, ολοι για αυτό μιλούσαν. Κάθε μέρα, όποιο κανάλι και και όποια εφημερίδα και να ανοίξουμε, αυτό τον όρο θα δούμε.
    Όπως ίσως θα διαπιστώνετε, ο όρος είναι τόσο ευρύς, που μπορεί κανείς να τον χρησιμοποιεί όσο τον βολεύει.
    Για μένα, πράσινη ανάπτυξη είναι όποια δράση αφήνει το μικρότερο αποτύπωμα στο περιβαλλον από όποια εναλλακτική λύση. Εξηγούμαι: Αν χρειάζομαι να θερμάνω ένα σπίτι, μπορώ να το κάνω με ρεύμα της ΔΕΗ (πολύ ακριβό, και μάλλον κακό για το περιβάλλον), με πετρέλαιο (ουδέν σχόλιον) με ξύλα (ναι ρε, αλλά δεν θα κόψεις δέντρα!;) με υπολείμματα πυρήνα ελιάς (αν έχεις και δεν χρειάζεται να τα μεταφέρεις απο μακρυά, και ποιος θα τα πρωτοχρησιμοποιήσει, και μήπως βγαίνει κάπνα;), με αντλίες γεωθερμίας (ακριβή εγκατάσταση, αλλά χαμηλό κόστος λειτουργίας), κτλ. Αλλά και με καλύτερη μόνωση, με διπλά τζάμια, με κατάλληλο σχεδιασμό του σπιτιού και άλλα.
    Οπότε πράσινη ανάπτυξη είναι η σχετικά καλύτερη λύση, πάντα προσαρμοσμένη στην συγκεκριμένη ανάγκη. Και συχνά η βέλτιστη λύση μπορεί να βρεθεί μετά από σχετική μελέτη.
    Το ερώτημα του τι συνιστά "πράσινη ανάπτυξη" πρέπει όχι απλά να το ξεκαθαρίσουμε, αλλά να το εξελίσουμε όσο μαθαίνουμε περισσότερα. Επειδή ζούμε σε έναν κόσμο που δεν είναι τέλειος και κάνουμε όλοι μας λάθη και (ελπίζω) μαθαίνουμε από αυτά... Εννοώ: Αντί να χρησιμοποιούμε μπαταρίες μιας χρήσης, να πάρουμε επαναφορτιζόμενες... αν μάθουμε όμως ότι είναι πιο τοξικά τα υλικά που περιέχουν;

    Η γνώμη μου είναι ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει και την χώρα και το περιβάλλον αν υπάρξει ένας σχεδιασμός και μια συνέχεια. Το αγαπημένο μου παράδειγμα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες. Αντί να καίμε ρεύμα, ο ηλιακός μας δίνει ζεστό νερό, ακόμη και όταν έχει συννεφιά!
    Αλλά το καλύτερο αποτέλεσμα το έχουμε αν ως χώρα αναπτύξουμε μια σχετική βιομηχανία εδώ. Έτσι δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε τον ηλιακό από αλλού, τα λεφτά μένουν στον τόπο μας, αναπτύσσονται θέσεις εργασίας, από το εργοστάσιο-βιοτεχνία μέχρι τον συντηρητή και αυτόν που τον εγκαθιστά.

    Πράσινη ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι ακόμη και όταν φτιάχνουμε έναν καινούριο σταθμό που λειτουργεί με λιγνίτη, αλλά είναι πολύ καθαρότερος από αυτόν που αντικαθιστά, και παράγει λιγώτερο CO2 ανά μεγαβάτ από τον παλιό.

    Πράσινη ανάπτυξη μπορεί να είναι και όταν φτιάχνουμε μια γραμμή του metro που θα μεταφέρει χιλιάδες ανθρώπους φτηνά και γρήγορα που αλλιώς θα πήγαιναν με αυτοκίνητο...

    Πράσινη ανάπτυξη μπορεί να σημαίνει και ανεμογεννήτριες, που όταν δουλεύουν μας δίνουν ρεύμα εξοικονομώντας καύσιμα, οπότε καίμε ορυκτά καύσιμα μόνο όταν δεν γίνεται αλλιώς.
    Πράσινη ανάπτυξη για μένα δεν είναι να βγάλει μια εταιρεία ένα υβριδικό Hummer, ή να βάλει ο εφοπλιστής φωτοβολταϊκά στη βίλλα του ή το κότερό του, έτσι για να πάρει πιστοποιητικό "πράσινης νομιμοφροσύνης"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη δημόσια διαβούλευση του G.A.P. για το θέμα της επιτάχυνσης αδειοδότησης των Α.Π.Ε. βρήκα ένα από τα πιο κορυφαία σχόλια που δείχνει την ξεφτίλα αυτών που μας κυβερνούν. Σας βάζω το link:
    http://www.opengov.gr/minenv/?p=89&cp=1#comment-843

    Πολύ γέλασα όταν το είδα. Μεγάλη ξεφτίλα. Το λάθος για το οποίο μιλάει η κυρία, πράγματι υπάρχει στις πρώτες γραμμές του άρθρου. Και ακόμα το έχουν έτσι. Ούτε απαντούν στα σχόλια, ούτε διορθώνουν τίποτα. Κοροϊδευόμαστε κανονικά.
    Μιλάμε οι άνθρωποι είναι πραγματικά αγράμματοι, ή αμερικάνοι του Γιωργάκη. Και με τέτοιους ο Γιωργάκης θέλει να μας πει ότι θα προωθήσει σωστά την πράσινη ανάπτυξη. Αφού ντεν γκανταλαμπαίνουν ντα μπαιδιά. Αφού βάζουν αγράμματους υφυπουργούς, θα συντάξουν σωστά προτάσεις νόμου... Μιλάμε οι εταιρείες χάρη στο Γιωργάκη θα μας πάρουν και τα σώβρακα στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει γιατί αυξάνουν της τιμές της μεγαβατώρας; Το είδα εδώ δίπλα στη στήλη των ειδήσεων: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100103_05/01/2010_385590. Τα αυξάνουν κατά 7,71 €/Mwh για να δώσουν λέει κίνητρα. Δηλαδή το κράτος δε φτάνει που επιδοτούσε τους πράσινους επιχειρηματίες. τώρα θα υποχρεώνεται να αγοράζει και τα προϊόντα τους 7,71€ ακριβότερα. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πώς αυτό συμφέρει εμένα σαν πολίτη και το κράτος; Τα χρωστάγαμε στον Κοπελούζο και τον Βγενόπουλο και δεν το ξέρω; Τι υπογράφει αυτή η Μπιρμπίλη; Καταλαβαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πες αλεύρι, ο εισαγγελέας τους γυρεύει.
    Δες τι ανακαλυψα σε ένα από τα Blog που υπάρχουν δίπλα

    http://stephanionwindaction.wordpress.com/2009/09/16/ρόδο-καλούνται-σε-απολογία-4-δημόσιοι-λ/

    Μιλάμε για μάσα και το πάρκο είναι μόνο 12Mw. Φαντάσου τι μάσα πέφτει στα μεγάλα Αιολικά. Αυτή είναι για εμένα η πράσινη ανάπτυξη και για αυτό αυξάνουν τις τιμές.

    Πάνω από όλα η οικολογική συνείδηση και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Είναι ολοφάνερο. Μπείτε εσείς να γράφετε για τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αυτοί θα γράφουν περισσότερα μηδενικά στο νούμερο των τραπεζικών επιταγών. Για αυτό τρέχουν. Καληνύχτα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ έχω μία απορία με την Πράσινη Ανάπτυξη: Εχθες πήγα για καφέ με ένα φίλο και αντί για μία απόδειξη που να γράφει και τους δυο καφέδες, μας έφεραν δύο ξεχωριστές. Φαντάζομαι ότι αυτό έγινε εξαιτίας της νέας πολιτικής του πρωθυπουργού μας. Σκέφτηκα όμως πως αν ήμασταν έξι άτομα, αντί για ένα χαρτάκι (απόδειξη) θα μας έφερνε έξι. Για την πράσινη ανάπτυξη ακούμε συνέχεια. Το παραπανίσιο χαρτί που θα ξοδευτεί από αυτή τη διαδικασία δεν έχει να κάνει με τα δέντρα που κόβονται, άρα και με την....πράσινη ανάπτυξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή η εργασία σας. καταπληκτική η ιστοσελίδα σας. Πράσινη ανάπτυξη είναι η αλλαγή χρώματος του σήματος των ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΤ από κόκκινο σε πράσινο.
    ΑΠΟ ΕΧΕΦΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχετικά με το άρθρο που γράφτηκε στις 21 Φεβρουαρίου για το Αποπηγάδι Χανίων και τη λειτουργία του συστήματος, δείτε και το παρακάτω άρθρο:

    http://indy.gr/newswire/katastrof-enos-mnimeioy-tis-fysis-apo-idiotikes-etaireies-sta-3c7ani

    Ενδιαφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας,

    Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Τη βρήκα τυχαία και ομολογώ πως με εντυπωσίασε ο τρόπος που οργανώνετε και παρουσιάζετε τις πληροφορίες.
    Στα πλαίσια ενημέρωσης των αναγνωστών σας, παραθέτω links από τα σεμινάρια/εκθέσεις που διεξάγονται παγκοσμίως τους επόμενους μήνες:

    http://www.otti.de/nc/otti/veranstaltungsuebersicht/cat/renewable-energies.html

    http://www.newsolartoday.com/

    http://www.ewec2010.info/index.php?id=84

    http://www.wwec2010.com/giris.php

    και στην Ελλάδα:

    http://www.leaderexpo.gr/el/node/477

    Σημειώνω ότι μόλις χθες (Τρίτη 23 Μαρτίου 2010,
    στις 19:00) στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά έγινε σεμινάριο με θέμα "Κλιματική αλλαγή, βεβαιότητες, αβεβαιότητες". Δυστυχώς σήμερα το ανακάλυψα το site σας.


    Συνολικά δηλαδή, το επόμενο 6μηνο, διεξάγονται πάνω από 29 σεμινάρια/εκθέσεις που αφορούν ένα βασικό κομμάτι της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Θεωρώ πως θα ήταν χρήσιμο αν οι διαχειριστές ανακοίνωναν τέτοιες εκδηλώσεις με κάποιο τρόπο.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρήσιμα link μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανανεώσιμες πηγές σε κάθε σπίτι

    Της Ζωγιας Kουταλιανου

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προκρίνουν Ελληνες επιστήμονες της Γερμανίας ως ιδανικό ενεργειακό μοντέλο για την Ελλάδα, που θα προσφέρει ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση πόρων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη στάση.

    Η «Δενδροθεωρία», όπως την ονομάζουν οι εμπνευστές της, προβλέπει την εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε κάθε οίκημα και τη διασύνδεσή τους, στην κλίμακα της γειτονιάς, με μια μικρή τοπική κεντρική μονάδα, μεγέθους αντίστοιχου με τα αντλιοστάσια της ύδρευσης. Εκεί μπορεί να γίνεται η αποθήκευση της ενέργειας σε μορφή υδρογόνου σε ειδικές κυψέλες, για να αναδιανέμεται στη συνέχεια –με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου υπολογιστικού συστήματος– στα κτίσματα της γειτονιάς, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός.

    «Οπως ακριβώς ένα δέντρο τρέφεται και αναπτύσσεται χάρη στις φυλλωσιές του, αφού κάθε ξεχωριστό φύλλο φωτοσυνθέτει και στέλνει τα θρεπτικά συστατικά στα κλαδιά και στον κορμό, έτσι και κάθε πολυκατοικία μπορεί να παράγει το δικό της ηλεκτρικό ρεύμα, να το στέλνει στη γειτονιά και, εφόσον χρειαστεί, στο κεντρικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας», εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Εμμ. Πάσχος, καθηγητής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πολυτεχνείου του Ντόρτμουντ και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που μαζί με τον υπεύθυνο Πληροφορικής του δήμου Ντόρτμουντ, κ. Δημ. Καρακατσάνη, ανέπτυξαν τη «Δενδροθεωρία».

    Η αποκεντρωμένη παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγές μονάδες, όπως της Κοζάνης και της Μεγαλόπολης, λύνοντας το πρόβλημα της έντονης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν, υποστήριξε ο κ. Πάσχος.

    Κατά τον ίδιο, εξάλλου, η διασύνδεση στο κεντρικό σύστημα ενέργειας των νέων φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στην Ελλάδα θα προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος, καθώς τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αντέξουν τον επιπλέον φόρτο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αντικατασταθούν τα καλώδια με νέα λύση, πολυδάπανη. Αντίθετα, τόνισε ο κ. Πάσχος, η αποκεντρωμένη παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού αποφορτίζει το κεντρικό σύστημα, ενώ διοχετεύει σ’ αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στις γειτονιές ή στα πάρκα ΑΠΕ όταν υπάρχει ανάλογη ζήτηση, όπως στη διάρκεια ενός καύσωνα. «Ετσι, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κατασκευάσει νέους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, που όμως θα λειτουργούν μόνο στις περιόδους υψηλής ζήτησης», παρατήρησε ο ίδιος.

    Τη «Δενδροθεωρία», που οι δύο Ελληνες παρουσίασαν στη 2η Συνάντηση Αποφοίτων Γερμανικών Πανεπιστημίων στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, θα εφαρμόσουν πιλοτικά στη Λίμνη του Φοίνικα, πρώην βιομηχανική ζώνη του Ντόρτμουντ, που μετατρέπεται σε οικιστική περιοχή.

    Από την Καθημερινή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_21/05/2010_401803

    Αυτά έπρεπε να προωθούνται, αλλά βλέπεις έχουμε τον κ.Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ, που δε θα βγάλει αρκετά φράγκα αν εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις. Και έχεις και τους πουλημένους πολιτικούς να δουλεύουν για αυτούς σαν να είναι υπάλληλοί τους. ΟΥΣΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δείτε τι μας περιμένει...
    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=137834&cid=4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά άλλος είναι ο λόγος που ο Παπανδρέου έχει ευαισθησίες για την πράσινη ανάπτυξη: Δείτε το άρθρο της Ελευθεροτυπίας με τίτλο "Οικογενειακή υπόθεση η "πράσινη ανάπτυξη"".

    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/05/2010&id=162651

    Πρώτα βγήκε ο Τριανταφυλλόπουλος με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού μας, τον κ.Θέο να κατηγορείται για δωροδοκία και τώρα ο Αντρίκος μας βγαίνει με πράσινο, ως διοργανωτής διεθνών εκθέσεων με θέμα την "πράσινη ανάπτυξη" και ιδιοκτήτης της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Ινστιτούτο για την κλιματική και ενεργειακή ασφάλεια"!!!! Σιγά ρε σωματοφύλακα του κλίματος και της ενέργειας. Παρ' το αλλιώς για θα βρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σου; Πειράζει δηλαδή που ο Γιώργος και τα αδέρφια του έχουν ευαισθητοποιηθεί χρόνια τώρα και είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς τους υπανάπτυκτους; Μήπως πειράζει που είναι Έλληνας της διασποράς και ήρθε να μας κάνει τον έξυπνο; Κάποια στιγμή θα πρέπει να δεχθούμε πως η Αμερική είναι πρωτοπόρα και στα καλά και στα κακά, ακριβώς επειδή είναι δραστήρια. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση (πράσινη ανάπτυξη) μας συμφέρει να την ακολουθήσουμε. Αφού δεν μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας ας αντιγράψουμε τουλάχιστον τα ωφέλιμα και ας μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε. Οι συνωμοσίες και τα συμφέροντα που υπονοείς προκύπτουν από αρρωστημένα και καταστροφολογικά σκεπτικά που μόνο κακό κάνουν στην πρόοδο της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το παραπάνω σχόλιο ΔΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ. Μεταφέρθηκε στη σωστή θεματική συζήτηση μιας και αφορούσε την κλιματική αλλαγή και όχι την έννοια της πράσινης ανάπτυξης. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σχέδιο επενδύσεων 16 δισ. σε ΑΠΕ μέχρι και το 2020

    THN πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 16 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020, οι οποίες θα αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ από 4.500 MW που είναι σήμερα σε 15.000 MW, καλύπτοντας το 40% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού της χώρας, από AΠE, προβλέπει το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έκθεσή του για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για 20% συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2020. Στην έκθεση, που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου εν συνεχεία να παραδοθεί στην Ε.Ε., προβλέπεται ακόμη ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, δημόσιου και ιδιωτικού, θα ανέλθει σε 22 δισ. ευρώ έως το 2020.Οι εθνικοί στόχοι που τίθενται στο πλαίσιο του 20-20-20 είναι συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18% στην τελική κατανάλωση ενέργειας και κατά 40% στην ηλεκτροπαραγωγή, αύξηση της συμμετοχής των βιοκαυσίμων στο 10% και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 4% σε σχέση με το 2005.Σύμφωνα με τη μελέτη του υπουργείου που αναπτύσσεται με δύο σενάρια, το σενάριο αναφοράς και το σενάριο επίτευξης στόχων, το οποίο φαίνεται ότι υιοθετείται, είναι δυνατή η επίτευξη του 20% στην ενέργεια και 40% στον ηλεκτρισμό από ΑΠΕ με τις εξής παραδοχές:• Επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ που θα καταλήξουν σε περισσότερα από 15.000 MW τον χρόνο εγκατεστημένης ισχύος, από περίπου 4.500 MW το 2010. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκατασταθούν επιπλέον 6.000 MW αιολικά, 2.500 MW φωτοβολταϊκά και περίπου 250 MW μονάδες με χρήση βιομάζας. Το σύνολο των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 22,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 15,7 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ. • Επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και διατήρηση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 90 - 100 δολ. το βαρέλι έως το 2020.• Επιβάρυνση του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από το 2013 (όπως προβλέπει κοινοτική Οδηγία) με δικαιώματα που προβλέπεται να κοστίζουν 20 ευρώ/τόνο. Το ΥΠΕΚΑ σημειώνει σχετικά ότι η επίτευξη των στόχων μέσω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2010-2020 από τη μείωση των αγορών δικαιωμάτων εκπομπών.
    Πηγή: Express.gr 22/06/10-07:16

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το είδα από δίπλα στα blogs.

    http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/06/blog-post_19.html

    Το άρθρο έχει πολύ ενδιαφέρον, ειδικά για το κόστος της ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτός που τα γράφει, μοιάζει να ψάχνεται γενικώς και αν και μοιάζει απόλυτος στα σχόλια είναι πιο νορμαλ. Δεν είμαι υπερ της πυρηνικής ενέργειας αλλά ξεκαρδίστηκα όταν διάβασα το παρακάτω: "Η Κϊνα, μέχρι το 2020, που εμείς θα έχουμε καταστρέψει τα βουνά μας για να ζήσει το όνειρό της η ΥΠΕΚΑ και οι ΜΚΟ της, η Κϊνα θα έχει 20 GWe, και μέχρι το 2030 θα έχει 200 GWe. http://www.world-nuclear.org/info/inf63.html"
    Μεγάλο κόλπο η πράσινη ανάπτυξη. Και αυτή η ΕΛΕΑΤΕΝ για τα μπάζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με 3-4 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ΑΥΡΙΟ, οι μοναρχικοί τραπεζίτες σκρουτζ θέλουν να μας προγράψουν επειδή ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ το πετρέλαιο-ΔΕΝ υπάρχουν 'εναλλακτικές' (μπλοφάρουν για να κερδίσουν χρόνο, αφού οι ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ φτιάχνονται από το ολοένα λιγότερο-ακριβότερο πετρέλαιο), και νομίζουν ότι θα γλιτώσουν τον κανιβαλισμό, βάζοντάς μας να αλληλοσκοτωθούμε ευρωπαίοι-υπερπληθυσμιακοί αφροασιάτες, ενώ αυτοί νομίζουν ότι θα μείνουν με τις τελευταίες σταγόνες στον Τιτανικό...
    Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει η ανθρωπότητα, τόσο πιο γρήγορα θα δει τη λύση σε αναδασώσεις-αυτάρκη αγροκτήματα.
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4529824
    http://www.guardian.co.uk/business/2010/apr/11/peak-oil-production-supply
    http://timesonline.typepad.com/environment/2009/06/peak-oil-latest-yikes.html
    http://www.youtube.com/watch?v=Ulxe1ie-vEY
    http://www.youtube.com/watch?v=ow1w33VAPII

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φωτοβολταϊκά...η νέα καλλιέργεια

    Διαβάστε τα παρακάτω:

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_21/08/2010_412192

    και

    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/08/blog-post_177.html

    Εγώ συμφωνώ με τον αναγνώστη του tromaktiko:

    "Ο αγρότης ξέρει να καλλιεργεί την γη αυτή είναι η δουλειά που ξέρει να κάνει καλά όχι να επενδύει στην ενέργεια ή στο χρηματιστήριο αυτά είναι για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες «τον αγρότη θα τον φανέ στην γωνία» στον αγρότη πρέπει να του δώσουν λύσεις να καλλιεργεί τα χωράφια του…"

    και συμπληρώνω ότι τέτοιου είδους πολιτικές έφθασαν τους αγρότες σήμερα στην ανέχεια και την εξαθλίωση. Παλια επιχορηγούσαν τους αγρότες να ξεριζώσουν τα καπνά και τις πορτοκαλίες τους ώστε να βάλουν άχρηστες καλλιέργειες. Σήμερα τους επιχορηγούν να βγάλουν και αυτές τις καλλιέργειες, να ΞΑΝΑΔΑΝΕΙΣΤΟΥΝ, να υποθηκεύσουν τα πάντα, να ξοδέψουν και τα τελευταία τους αποθεματικά για να καλλιεργούν...ρεύμα και να ψάχνουν μετά από 1 χρόνο να το πουλήσουν.

    Θα μπουν όλοι τους μέσα, οι τράπεζες θα τους πάρουν και τα σπίτια τους και εμείς, θα βρίσκουμε μόνο εισαγώμενη ντομάτα στα super-market των πολυεθνικών!

    ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ. Μην τσιμπάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνώ και εγώ για τους αγρότες. Δεν πρέπει να ενδώσουν. Είναι η ίδια παγίδα με τότε που τους έβαζαν και ξερίζωναν τις ελιές τους. Τάζουν γρήγορο χρήμα αλλά δε θα κρατήσει ούτε χρόνο μέχρι να σκάσει αυτή η φούσκα. Δυστυχώς οι αγρότες ανά την Ελλάδα δεν μπορούν να δούν το δάσος και κοιτούν μόνο το δέντρο (την τσέπη τους εκείνη τη στιγμή και μόνο). Ευτυχώς η Νάξος τη γλίτωσε αφού δεν είναι διασυνδεδεμένο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η (ανθρωπογενής) υπερθέρμανση του πλανήτη, "η πιο μεγάλη επιστημονική απάτη στην Ιστορία"

    http://my.telegraph.co.uk/reasonmclucus/reasonmclucus/15835660/professor-emiritus-hal-lewis-resigns-from-american-physical-society/

    ένας-ένας ξεσηκώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φοβερό το άρθρο. Ο παππούς την ξέσκισε την αμερικανική ένωση φυσικών. Τους ξεμπρόστιασε και καλά τους έκανε μόνο που το θυμήθηκε λίγο πριν τον τάφο. Βέβαια κάλλιο αργά...
    Ρε οι ξεφτυλισμένοι δεν τους έδιναν τη λίστα με τα μέλη - συναδέλφους του στα οποία ανήκε και εκείνος για να μην καταφέρουν να μαζέψει υπογραφές ενάντια στην κλιματική αλλαγή!!!!!! Κατά τα άλλα δημοκρατία και ανοιχτά μυαλά οι επιστήμονες. Απατεώνες επιστήμονες του κώλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τώρα θα δείτε ζαβαξώτες που δεν πήγατε να ψηφίσετε σχεδόν οι μισοί, και όσοι πήγατε, στην Περιφέρεια ψηφίσατε 52% Πασοκ και 27% ΝΔ. Τώρα θα δείτε τη γλύκα. Τώρα θα υπογράφονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τα παλούκια, λες κι είναι αυτόγραφα. και θα σας χώσουν ανεμογεννήτριες και πυλώνες μεταφοράς μέχρι και στο....απότατον σημείον σας. Προλαβαίνετε δεν προλαβαίνετε να ξυπνήσετε. Αν δεν ξυπνήσετε πρωτού σας ξυπνήσουν οι ανεμογεννήτριες από το θόρυβο όμως, τότε θα είναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή