Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Τελικά...πόσο θόρυβο κάνουν οι Ανεμογεννήτριες;


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, συμφωνούμε ότι οι Ανεμογεννήτριες εκ φύσεως κάνουν κάποιο θόρυβο. Είναι δεδομένο δηλαδή ότι αφού αποτελούνται από μηχανοκίνητα μέρη...ε...όλο και κάποιο θόρυβο θα παράγουν. Επιπλέον θόρυβο σίγουρα θα παράγουν και τα πτερύγια που σκίζουν τον αέρα, με τις άκρες τους να αγγίζουν ταχύτητες που φθάνουν περίπου τα 250km/h (!!!)

Το ερώτημα όμως παραμένει:

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ...ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ?

Μπορεί δηλαδή αυτός ο θόρυβος
να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας;


Μπορεί ο συνεχής (έστω και χαμηλός βόμβος) να επηρεάσει την ίδια μας την υγεία;
Μπορεί ο παραγόμενος θόρυβος να επηρεάσει την Άγρια Ζωή;


Εδώ αρχίζουν οι αντιπαραθέσεις και η σύγχυση διότι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα εξαρτάται από αναρίθμητους παράγοντες όπως:

  • 1. Από τη θέση της Ανεμογεννήτριας ως προς τον ακροατή (Απόσταση, ηχητικές ανακλάσεις κ.λπ.)
  • 2. Από την τεχνολογία της Ανεμογεννήτριας.
  • 3. Από τον υφιστάμενο θόρυβο που υπάρχει έτσι κι αλλιώς στο περιβάλλον της περιοχής.
  • 4. Από την ταχύτητα με την οποία δουλεύει η Ανεμογεννήτρια εκείνη τη στιγμή (όταν υπολειτουργεί παράγει λιγότερο θόρυβο).
  • 5. Από τη συχνότητα στην οποία εκπέμπεται ο παραγόμενος ήχος.
  • 6. Από το πόσο ευαίσθητη είναι η αίσθηση της ακοής του ακροατή.
  • 7. Από τις ανοχές που έχει ο ακροατής στον όποιο θόρυβο.
  • 8. Ακόμα και από τη φορά του ανέμου σε σχέση με τον ακροατή!

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούν δύσκολο τον προσδιορισμό μιας αντικειμενικής απάντησης στο παραπάνω ερώτημα. Στο αν δηλαδή ο θόρυβος των Ανεμογεννητριών είναι ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ή όχι. Πόσο μάλλον στον προσδιορισμό μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης απάντησης για το αν ο θόρυβος αυτός βλάπτει μεσοπρόθεσμα την υγεία μας.

Έτσι στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε βίντεο με ανεμογεννήτριες που φαίνεται να είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΘΟΡΥΒΕΣ....



αλλά και βίντεο που οι ανεμογεννήτριες ακούγονται...αρκετά:






Φυσικά αυτό είναι ένα βασικό, ανθρωποκεντρικό ερώτημα, το οποίο τις περισσότερες φορές -δυστυχώς- βρίσκει την απάντησή του, αφού τοποθετηθούν και λειτουργήσουν με πλήρες φορτίο οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και θεωρίες (ακόμα και έρευνες) που εξετάζουν πώς επηρεάζει η ηχορρύπανση που προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες, την πανίδα της περιοχής. Άλλοι λένε ότι οι υψηλές συχνότητες που εκπέμπονται προσελκύουν αρπακτικά πουλιά πολλά από τα οποία βρίσκουν τραγικό θάνατο από τα πτερύγια των Ανεμογεννητριών. Άλλοι μιλούν για τις χαμηλές συχνότητες που εκπέμπονται από τις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες και επιρρεάζουν τις φάλαινες!

Το λυπηρό είναι ότι ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά , κάποιοι "σπέυδουν" να βγάλουν από αυτή τη Βιομηχανιά των Ανεμογεννητριών τεράστια κέρδη, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν πειστεί ακράδαντα ότι έχουμε ελάχιστο χρόνο για να σώσουμε τον πλανήτη και η μοναδική λύση που είναι εφικτή αυτή τη στιγμή είναι οι Ανεμογεννήτριες. Όλες οι άλλες απόψεις θεωρούνται..."πολυτέλειες" και "θεωρίες".

Σε αυτή την ενότητα λοιπόν, μπορείτε να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε σχέση με το αν η ηχορύπανση την οποία εκ των πραγμάτων, σε κάποιο βαθμό, προκαλούν οι Ανεμογεννήτριες, θα είναι αισθητή, ενοχλητική και επιβλαβής για τους ανθρώπους και το περιβάλλον ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ.
(δηλαδή όχι γενικώς και αορίστως)

5 σχόλια:

  1. Ο πρώτος σχολιαστής σαν κουτοπόνηρη αλεπού που είναι εφαρμόζει το ρητό που λέει ότι όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Εγώ σας ευχαριστώ για την ενημέρωση που μας δίνετε και έχω να πω πως όπως συνέβη με το τσιγάρο, έτσι συμβαίνει και με τα κινητά τηλέφωνα, τα μικρκύματα, τα ασύρματα δίκτυα, τα ασύρματα τηλέφωνα και όλες αυτές τις ακτινοβολίες, έτσι θα συμβεί και με τον θόρυβο που κάνουν οι ανεμογεννήτριες. Μετά από μισό αιώνα και αφού έχει εδραιωθεί για τα καλά η ύπαρξή τους θα αρχίσουν να βγαίνουν στο φως όλο και περισσότερο οι έρευνες ότι τελικά....κακώς εδραιώθηκε. Κακώς βάλαμε και εδώ και εκεί και παραπέρα, γιατί βλάπτουν την υγεία. Αυτοί που αυτά τα απαξιώνουν χωρίς επιχειρήματα λέγοντας απλά μπούρδες, ας σκεφτούν λίγο μήπως την απερισκεψία τους την πληρώσουν τα παιδιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπούρδες γράφεται ναι μπούρδες. Προσπαθείτε με διαστρεβλώσεις και ψευτιές να πείσετε τον κόσμο ότι έχετε δίκιο και να φτιάξει την δικιά σας γραμμή ο καθένα σας για τους δικούς του λόγους.
    Αλλά έτσι γίνονταν γίνεται και θα γίνεται στην Ελλάδα μας, πάρτε παραδείγματα από τα δελτία ειδήσεων, στα άσχημα νέα έχουμε και πολύ χρόνο και λεπτομέρειες στα θετικά νέα κρυφτούλι.
    Σας βαρέθηκα αλλά σας συναντώ παντού μπροστά μου με σαν τηνδική σας παραπλανητική κεφαλίδα Αιολικά πάρκα


    Βρε ουστ

    Α.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα έχεις παίξει τελείως παλικάρι μου; Στο παραπάνω κείμενο για το θόρυβο δηλαδή τι είναι ψέμματα από αυτά που έχουν γραφτεί; Εξήγησέ μου και εμένα γιατί εγώ δε βλέπω να λέει ούτε καλό, ούτε κακό. Λέει να πεις τι γνώμη σου για το αν ο θόρυβος που κάνουν είναι ενοχλητικός ή όχι. Το κείμενο δεν παίρνει καν θέση. Απλώς ανοίγει μία κουβέντα. Και εσύ μάλλον δεν ξέρεις ούτε να διαβάζεις ούτε να κουβεντιάζεις.

    Πες με σαφήνεια τη γνώμη σου. Πες που διαφωνείς. Πες ποια είναι τα ψέματα (έστω μερικά). Πες τι διαστρεβλώνουν και πως είναι η πραγματικότητα. Βάλε κανένα link με sites που κατά τη δική σου άποψη λένε την αλήθεια.

    Γιατί δεν το κάνεις; Αφού μπαίνεις που μπαίνεις στον κόπο να γράψεις.

    Εγώ μπαίνω εδώ για να διαμορφώσω την άποψη μου και τελικά από την μία βλέπω επιχειρήματα και από την άλλη βλέπω αστήρικτους αφορισμούς (Μπούρδες, ψέμματα, διαστρεβλώσεις). Το ότι δεν εξηγείς τίποτα είναι ύποπτο: Ή είσαι πωρωμένος ηλίθιος ή είσαι πληρωμένος εγκάθετος. Αν δεν εξηγήσεις μην περιμένεις να πείσεις εμένα ή κανέναν άλλον. Για αυτό βαρέθηκες να τους συναντάς παντού. Γιατί με τον τρόπο που τα γράφεις εσύ, δεν πείθεις κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να παρέμβει άμεσα ο Zorro. Πρέπει να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή