Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Απόψεις φορέων της Νάξου για τις Α.Π.Ε.

Με κείμενό που υπογράφεται από αρκετούς φορείς της Νάξου και που δημοσιεύτηκε στις 04-05-2010 στο blog του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δρυμαλίας Νάξου, η τοπική κοινωνία της Νάξου μοιάζει να αρχίζει να ενεργοποιείται/ευαισθητοποιείται στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας & των Ανανεώσιμων Πηγών της. Διαβάστε παρακάτω το κείμενο:

Η θέση του ΠΟΔΔΝ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε σχέση με τη Νάξο


Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά περιεκτικό κείμενο με πολύ συγκεκριμένα και ουσιαστικά συμπεράσματα. Μάλιστα δίνει μία πολλή σωστή διάσταση στην έννοια της Πράσινης Ανάπτυξης η οποία έχει έρθει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα εξαιτίας της μανιώδους βιομηχανικής ανάπτυξης των Α.Π.Ε. Φυσικά μιλάμε για την εξοικονόμηση ενέργειας για την οποία σκοπίμως γίνεται πολύ λιγότερος λόγος συγκριτικά με τις συζητήσεις που γίνονται για Α.Π.Ε. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε το..."οξύμωρο" - πλην όμως αληθινό - μότο που είχαμε κάποτε διαβάσει σε άρθρο της ΒΙΟ.ΖΩ που λέει:

"Καθαρή Ενέργεια" είναι η ενέργεια που δεν καταναλώνεται.

Αυτό που έχει πρόσθετο ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία της Νάξου είναι η σημείωση του ΠΟΔΔΝ σύμφωνα με την οποία:

Θεωρούμε ότι, πρέπει κάθε φορέας (Δήμοι, Τοπικά Συμβούλια, Πολιτιστικοί, Επαγγελματικοί Φορείς, κ.λ.π.) αλλά και ιδιώτης να εκφράσει την άποψή του για αυτό το σοβαρό θέμα για το νησί μας.

  • Δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς, αφήνοντας, για μια ακόμη φορά το μέλλον της Νάξου στην τύχη του ή στα χέρια ορισμένων.
  • Το παραπάνω κείμενο έχει υπογραφεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας και από αρκετούς ακόμη φορείς του νησιού μας.
  • Ο κάθε φορέας μπορεί να χρησιμοποιήσει το κείμενο αυτό, να το διαμορφώσει ή να δημιουργήσει ένα δικό του και να εκφραστεί μέσα από αυτό.

Εμείς λοιπόν περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι φορείς του Νησιού (ΠΕ.ΚΙ.Ν., Δήμος Δρυμαλίας, Δήμος Νάξου, Τοπικά Συμβούλια, λοιποί Πολιτιστικοί Σύλλογοι) στο κάλεσμα του Π.Ο.Δ.Δ.Ν., που δεν τους επιβάλλει να συνυπογράψουν το κείμενο, αλλά τους προτρέπει να ενημερωθούν με αφορμή αυτό και να πάρουν θέση ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ στο καίριο ζήτημα της κατασκευής βιομηχανικών εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. στο νησί που θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού μας.


Για σχόλια σχετικά με το κείμενο και το περιεχόμενό του μπορείτε να κάνετε:
είτε απευθείας
στην ανάρτηση του Π.Ο.Δ.Δ.Ν.,
είτε στην
ενότητα "Πράσινη Ανάπτυξη".