Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Οπτική Όχληση: Είναι μόνο αισθητικό το πρόβλημα;

Μέχρι πρόσφατα, ακόμα και εμείς πιστεύαμε ότι αυτό το επιχείρημα "κατά" των ανεμογεννητριών ήταν από τα πιο αδύναμα επιχειρήματα. Πρόσφατα όμως ανακαλύψαμε ότι το ζήτημα της "οπτικής όχλησης" είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις.

Από τη μία το ζήτημα της αισθητικής υποβάθμισης του τοπίου είναι πράγματι σημαντικό, αλλά παραμένει αρκετά "υποκειμενικό". Ο κ.Μ.Δεκλερής σε γραπτά του μιλά για την "αισθητική ασυμβατότητα" των σύγχρονων ανεμογεννητριών με το Κυκλαδικό Τοπίο, το οποίο θα χάσει τη γοητεία του και θα πάψει να αποτελεί ακόμα και στοιχείο προσέλκυσης τουριστών.

Στον αντίποδα υπάρχουν αυτοί που μιλούν για τουρίστες οι οποίοι θα έρχονται για να δουν τις ανεμογεννήτριες σαν...αξιοθέατα. Εμείς όμως αναρωτιόμαστε:

Πώς είναι δυνατόν να θεωρούνται οι ανεμογεννήτριες "αξιοθέατα" και "πόλος έλξης" τουριστών από τη στιγμή που θα έχουμε βάλει...ΠΑΝΤΟΥ ανεμογεννήτριες; Γιατί θα έρθει ο Δανός, ο Αυστραλός στη Νάξο να δει ανεμογεννήτριες, όταν θα έχει τις ίδιες ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες μερικά χιλιόμετρα από τη μόνιμη κατοικία του; Πώς γίνεται δηλαδή κάτι που θέλουν να το επιβάλλουν ως συνηθισμένο να "παρουσιάζεται" ως εξεζητημένο και πόλος τουριστικής έλξης; Οξύμωρο δεν είναι;

Αντίθετα το Κυκλαδικό τοπίο ήταν είναι και θα είναι μοναδικής ομορφιάς και αισθητικής αρμονίας, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο.



Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος.



Πρόσφατα bloggers μας έστειλαν βίντεο για μία άλλη "εκδοχή" οπτικής όχλησης των βιομηχανικών ανεμογεννητριών:

Τη σκιά τους!

Δείτε το παρακάτω βίντεο το οποίο τραβήχτηκε από αγρότη στην Ολλανδία, μία χώρα που υποτίθεται πως είναι πρωτοπόρα στην εγκατάσταση και το σχεδιασμό των αιολικών πάρκων:



Και αν νομίζετε ότι..."έτυχε", δείτε και άλλο ένα περιστατικό στις Η.Π.Α. σε αιολικό πάρκο που κατασκευάστηκε μόλις το 2008 (!!):



Θα μπορούσατε να ζήσετε κάτω από αυτές τις συνθήκες το υπόλοιπο της ζωής σας;

Θα αντέχατε κάποιος να..."παίζει με τα φώτα" του σπιτιού σας τουλάχιστον για 5-7 συνεχόμενες ώρες τη μέρα;



Φυσικά το πρόβλημα αυτό, λύνεται πολύ εύκολα, αν προβλεφθεί από την αρχή, το πού θα "πέφτει" η σκιά. Αν δηλαδή γίνει εμπεριστατωμένος σχεδιασμός κρατώντας τις κατάλληλες αποστάσεις από τις κατοικημένες περιοχές (ανεξαρτήτως του τι λέει ο νόμος).

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ...

Ο ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΠΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ
ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ
ΜΕ ΤΙΣ "ΣΤΗΜΕΝΕΣ" ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ,
ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Κάποιοι ίσως θα ρωτήσουν:

"Προτιμάς αυτό ή ένα εργοστάσιο λιθάνθρακα;"

Και εμείς απαντάμε ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΕΧΩ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.

Ειδικά σε μία χώρα χωρίς ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό, πιστεύει κανείς ότι έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα σημεία στα οποία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν Α.Π.Ε.;

Όπως και να έχει, αν και οι ανεμογεννήτριες που σκέφτονται να τοποθετήσουν στη Νάξο, είναι ίδιου μεγέθους με αυτές που φαίνονται στο παραπάνω βίντεο στις Η.Π.Α. (Ύψους 400 ποδών = περίπου 135 μέτρων) πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να καταφέρουν να ρίξουν τις σκιές μέσα στα χωριά. Καλό είναι βέβαια να το έχουμε και αυτό υπόψη μας σαν ενδεχόμενο.... Το ζήτημα όμως της αισθητικής υποβάθμισης του Κυκλαδικού τοπίου, παραμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου